Prøv avisen

USAs trosliv forandrer sig

Mormonerne, som praktiserer både gendåb og dåb af døde, er en religiøs gruppe i kraftig vækst i USA. Det samme gælder muslimer. Foto: SCOTT AUDETTE Denmark

Islam og mormontroen er de hurtigst voksende religioner i USA. Til gengæld tynder det ud blandt traditionelle kristne

Der er nye vindere og tabere på USAs omskiftelige religiøse markedsplads, hvor mormonkirken og islam vinder frem, mens de traditionelle kristne trosretninger går tilbage. Det viser en ny undersøgelse foretaget af den tværreligiøse forskningsgruppe Association of Statisticians of Religious Bodies, der hvert 10. år udførligt kortlægger USAs religiøse landskab.

LÆS OGSÅ: Stærkt religiøse amerikanere støtter Romney

Antallet af muslimer i USA er ifølge undersøgelsen vokset fra én million i 2000 til 2,4 millioner i 2010. Det skyldes primært indvandring og konversioner. Antallet af moskeer i USA er vokset med 50 procent, og særligt bemærkelsesværdigt er det, at muslimer er rykket ud i forstæder og landlige afkroge, og at der i dag for første gang bor flere muslimer end jøder i USAs midtvesten og sydstater.

Også mormonkirken trives i USA, hvor den republikanske præsidentkandidat Mitt Romney til efteråret kan blive den første mormon, der flytter ind i Det Hvide Hus. Antallet af mormoner er vokset med 45 procent siden 2000, og mormonerne, hvis Utah-baserede kirke også kendes som Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, tæller nu 6,1 millioner medlemmer og rangerer som den hurtigst voksende religiøse gruppe i USA.

Til gengæld tynder det ud på bænkene i USAs katolske og traditionelle protestantiske kirker. Mens 80 procent af amerikanerne betegner sig som kristne, er kun 49 procent tilknyttet en lokal menighed. Og det bør bekymre amerikanske kirkeledere, der i trit med tidsånden har fokuseret på individets behov snarere end på fællesskabet i menigheden, siger Dale Jones, der er en del af forskerholdet bag undersøgelsen.

På nogle måder viser det, at man høster, som man sår. Kirkerne har talt om behovet for at have et personligt forhold til Jesus Kristus det, som du hører er: jeg har brug for en relation, jeg har brug for at blive genfødt, men ikke: jeg er nødt til at være del af en menighed, siger han til den amerikanske avis Washington Post.

Ifølge undersøgelsen mistede den episkopale kirke 15 procent af sine medlemmer mellem 2000 og 2010, mens den amerikanske lutherske kirke i samme periode svandt ind med hele 19 procent. Til gengæld er de uafhængige evangelikale kirker vokset langsomt i samme periode, og sydstatsbaptisterne, som er USAs største evangelikale trosretning, bevarede et stabilt medlemstal på cirka 19.8 millioner.

Den katolske kirke, der er den største enkeltstående trosretning i USA, har oplevet et medlemstab på fem procent fra 2000 til 2010. I New England i det nordøstlige USA, der er den amerikanske katolske kirkes åndelige centrum, gennemføres der eksempelvis i dag flere katolske begravelser end dåbsceremonier. 58,9 millioner amerikanere er dog stadig katolikker, og frafaldet blandt amerikanskfødte katolikker udjævnes til dels af tilkomsten af katolske indvandrere fra især Latinamerika.

Undersøgelsen fra Association of Statisticians of Religious Bodies, der har til formål at samle religiøse data og statistikker fra en række forskellige religiøse grupper, identificerede cirka 350.000 forskellige menigheder i USA.