Prøv avisen
Portræt

USA’s unge venstrefløjshåb deler vandene

Alexandria Ocasio-Cortez, der på fredag taler på byernes klimatopmøde C40 i København, har næsten 5,5 millioner følgere på det sociale medie Twitter. – Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix

Den 29-årige kongreskomet Alexandria Ocasio-Cortez er en af hovedtalerne ved byernes C40- klimatopmøde, der begynder i København i dag

Alexandria Ocasio-Cortez har i interviews sagt, at hendes tid som bartender i New York, hvor hun jævnligt var udsat for uhøflige kunder og chikane, hjalp hende med at udvikle ”virkelig tyk hud”.

Denne evne til at være tykhudet har det 29-årige kongresmedlem haft rigelig brug for i sine ni måneder i Washington D.C. Alexandria Ocasio-Cortez, der sensationelt blev valgt til Kongressen i fjor som den hidtil yngste kvinde nogensinde, er takket være sine socialistiske idéer, sit politiske talent og sin enorme gennemslagskraft på sociale medier blevet sin generations mest omtalte og omstridte politiker.

Hun er jævnligt i præsident Donald Trumps sigtekorn, og hun er blevet så kendt i den amerikanske offentlighed, at hun blot omtales som ”AOC”. Hun afværger angreb på sin person med drilsk humor og dyrkes som en heltinde af millioner af især unge tilhængere, men skildres af nyhedsmedier på højrefløjen som en farlig yderligtgående socialist, og hun har modtaget utallige dødstrusler.

I dag besøger den ukonventionelle amerikanske politiker København i forbindelse med klimatopmødet C40, hvor repræsentanter for 94 af verdens storbyer mødes med beslutningstagere, klimaeksperter og erhvervsledere for at drøfte strategier til at bekæmpe den menneskeskabte globale opvarmning. Alexandria Ocasio-Cortez har sat fokus på vedvarende energi og klimakampen i USA, og det er denne indsats, som har givet hende plads på listen over hovedtalere til det tre dage lange arrrangement i København, der også tæller New Yorks eksborgmester Michael Bloomberg og den tidligere amerikanske vicepræsident Al Gore.

Alexandria Ocasio-Cortez’ forældre stammer fra Puerto Rico, og det er kun halvandet år siden, at hun kvittede sit bartenderjob på den mexicanske restaurant Flats Fix på Manhattan for at indlede sin politiske kometkarriere som repræsentant for New Yorks 14. valgdistrikt. Som ugemagasinet Time konstaterede for nylig, så har ingen politiker i nyere historie ”formået at forvandle så få stemmer til så meget politisk og social kapital så hurtigt”.

Blandt hendes væsentligste succeser er, at hun har formået at presse så godt som alle demokratiske præsidentkandidater til offentligt at støtte hendes ”New Green Deal” (Den nye grønne aftale), der både har til formål at bekæmpe klimaforandringer og økonomisk ulighed.

Alexandria Ocasio-Cortez er for mange amerikanere den nye generations stemme. Hun var 11 år, da USA blev angrebet af islamistiske terrorister den 11. september 2001, og hun var 18 år, da finanskrisen slog benene væk under den amerikanske økonomi.

Hun var ung universitetsstuderende, da præsident Barack Obama kastede en redningskrans ud til USA’s store banker, altimens hendes og kammeraternes studiegæld skød i vejret, og deres jobmuligheder svandt ind. I et interview med nyhedsmediet Business Insider forklarer hun, at disse begivenheder har tegnet hendes generation.

”Hele vores ungdom var formet af krig, af undergravelsen af vores borgerrettigheder og ret til privatlivets fred. Og så snart vi begyndte at læse videre, var den formet af en knusende finanskrise, der har hjemsøgt vores økonomiske udsigter lige siden,” siger hun.

Trods sin store synlighed repræsenterer Alexandria Ocasio-Cortez dog ikke hele Det Demokratiske Parti, men er snarere del af en yderligtgående og højrøstet venstrefløj, der jævnligt kommer i karambolage med den mere moderate demokratiske partiledelse. Selv foretrækker hun dog at se spliden mellem Det Demokratiske Partis midter- og venstrefløj som en, der mere handler om generationsforskelle end om ideologi.

”Det USA, som vi voksede op i, har intet at gøre med det USA, som vores forældre og vores bedsteforældre voksede op i,” siger hun til nyhedsmediet Time.