Utøya-naboer afviser nyt udspil til mindesmærke

Striden om mindesmærket efter terrorangrebet den 22. juli 2011 ender i retten til april

 Ønsket er at imødekomme de lokale, forklarer AUF’s leder, Mani Hussaini (th.), der her ses med Norges forhenværende statsminister Jens Stoltenberg ved en mindehøjtidelig i sommer for ofrene på Utøya.
Ønsket er at imødekomme de lokale, forklarer AUF’s leder, Mani Hussaini (th.), der her ses med Norges forhenværende statsminister Jens Stoltenberg ved en mindehøjtidelig i sommer for ofrene på Utøya. . Foto: Vegard Wivestad Groett/AP.

Et planlagt mindesmærke for terrorangrebet på Utøya i juli 2011 er blevet centrum i en uforsonlig strid mellem de lokale naboer til øen og den norske stat.

For at undgå en retssag foreslog Arbejderpartiets Ungdomsforbund (AUF) i går, at man dropper de udskældte planer om at lave et mindested ved Sørbråten nær øen og i stedet opfører mindesmærket ved Utøya-kajen, hvor færgen går fra fastlandet. Det var herfra, Anders Behring Breivik iklædt politiuniform sejlede over til øen og AUF’s ungdomslejr, hvor 69 personer døde i Breiviks kugleregn. Ønsket er at imødekomme de lokale, forklarer AUF’s leder, Mani Hussaini.

”Flere af naboerne var helte og hjalp os den dag. Vi ønsker ikke at få et mindesmærke, der skaber så meget splittelse,” siger han til norsk stats-tv, NRK.

Mani Hussaini præsenterede i går forslaget sammen med støttegruppen for de pårørende til ofrene for angrebet, som i alt kostede 77 mennesker livet, da Breivik inden massakren på Utøya havde udført et bombeangreb på regeringskvarteret i Oslo.

Mens regeringen har modtaget udspillet positivt, mener de lokale ikke, at det er en god løsning at flytte mindesmærket til kajen. Jørn Øverby, der er talsmand for Utstranda beboerforening, forklarer, at man slet ikke ønsker den opmærksomhed, et mindested vil tiltrække.

”Vi synes, det er et dårligt forslag. Der er naboer, som bor tæt på Utøya-kajen, som var involveret i at redde de unge under angrebet (…) Som det ser ud nu, ender det desværre stadig med en retssag,” siger han til NRK.

Striden om et nationalt mindesmærke har stået på, siden det i 2014 blev besluttet at placere det på et næs ved Sørbråten tæt ved Utøya. Den svenske kunstner Jonas Dahlbergs idé om at lave en kile gennem næsset vandt konkurrencen. Siden har de lokale strittet imod, og sidste sommer stævnede de staten.

Lisbeth Røyneland, der er leder af støttegruppen for de pårørende efter angrebet, mener ellers, at Utøya-kajen er den rigtige placering.

”Etableringen af 22.-juli-centeret i regeringskvarteret i Oslo har lært os, at det er vigtigt at fortælle historien der, hvor det skete (…) Den følelse får jeg også, hver gang jeg er her på kajen,” siger hun til NRK.

Retssagen begynder den 25. april.