Prøv avisen

Værste jordskælv i 140 år

Det voldsomme jordskælv har skabt kaos i store dele af Japan. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (v) understreger, at vi må udvise solidaritet. Foto: KIM KYUNG-HOON.

Tsunamien efter det store jordskælv i Stillehavet har skabt kaos og ragnarok i store områder i Japan

Den massive tsunami, som i går eftermiddags japansk tid ramte det nordlige Japan efter et voldsomt jordskælv i Stillehavet 400 kilometer nordøst for hovedstaden, Tokyo, ramte med en 10 meter høj bølge millionbyen Sendai og omkringliggende områder med voldsom kraft. Huse blev jævnet med jorden, biler og både blev som tændstikæsker kastet rundt af vandmasserne, og store landbrugsarealer langt ind i landet blev oversvømmet.

Der var i aftes stor usikkerhed om dødstallet, der blev officielt talt om minimum 300 omkomne, men tallet kan ændre sig i løbet af i dag, når vandet har trukket sig helt tilbage.

Mens andre lande i retningen mod syd i Stillehavet så ud til at undgå store skadevirkninger og omkomne, var det i aftes usikkert, hvordan situationen ville være i den anden retning – i Hawaii og det amerikanske fastlands vestkyst.

Jordskælvet målte 8,9 på richterskalaen og er det kraftigste i Japan i 140 år.

Politiske ledere fra hele verden udtrykte forfærdelse over skadernes omfang og tilbød omgående Japan hjælp med redningsarbejdet og genopbygningen. Det gjaldt også fra dansk side:

"Det er vigtigt, at vi udtrykker solidaritet. Det er også derfor, at jeg over for mine japanske kolleger tilbyder hjælp. Hvilken form for hjælp må bero på japansk ønske," sagde Lars Løkke Rasmussen ifølge Ritzau.

brun@k.dk