Vaccine-trekløveret Netanyahu, Kurz og Frederiksen vil ikke tages på sengen igen

For Israel handler samarbejdet med Danmark og Østrig om at udvikle en såkaldt corona-superliga, hvis eller når nye udfordringer melder sig

Efter mødet med Netanyahu og Sebastian Kurz i Jerusalem ville statsminister Mette Frederiksen (S) ikke udelukke, at en vaccinefabrik kunne opføres på dansk jord.
Efter mødet med Netanyahu og Sebastian Kurz i Jerusalem ville statsminister Mette Frederiksen (S) ikke udelukke, at en vaccinefabrik kunne opføres på dansk jord. Foto: Dragan Tatic/Ritzau Scanpix.

Indtil Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, fik en aftale i hus med medicinalgiganten Pfizer i slutningen af november 2020, var den daglige israelske kamp mod covid-19 præget af konstant zig-zag. Beslutninger blev taget og omgjort, for dernæst at blive taget igen dagen efter.

Den hurtige og massive levering af Pfizer-Biontech-vacciner til Israel i slutningen af december banede vej for en mere langsigtet og visionær israelsk ageren i forhold til coronakrisen. Frem tonede en såkaldt aldrig igen-tilgang, hvor målet er at ruste sig og være parat, når eller hvis nye overraskelser rammer.

Og det er den tilgang, man i Israel har inviteret Danmark og Østrig til at koble sig på. En pagt mellem små lande, som de israelske medier omtaler det, der skal fremme forskning på coronaområdet og måske også føre til oprettelsen af vaccinefabrikker, der både kan være et redskab mod covid-19, men også bruges til udvikling af fremtidige vacciner. Og her ønsker Israel – ligesom Østrig og Danmark – ikke at gøre sig afhængig af vacciner og know how udefra.

Ifølge det israelske dagblad Globes vil den fælles forskningsfond, som Israel, Danmark og Østrig har vedtaget at oprette, blive brugt bredt. De tre lande diskuterer ifølge Globes allerede brugen af vaccinepas, muligheden for, at skolebørn kan teste sig selv for covid-19 derhjemme, oprettelsen af vaccinefabrikker og muligheden for en fælles corona-database i forskningsøjemed. Hvert land bidrager direkte med sine erfaringer på området, og de næste skridt drøftes i fællesskab.

Israelske økonomer spår, at det vil tage årtier at komme sig rent økonomisk over tre massive nedlukninger af det israelske samfund gennem det seneste år. Og selvom fornemmelsen i Israel er, at man i dag har overblik nok til at håndtere coronavirussen i dens nuværende form, har ingen svaret på, hvilke udfordringer fremtiden bringer. Vil virussen ramme hårdt igen næste vinter? Hvilke mutationer vil titte frem, og hvordan vil de opføre sig?

Israels premierminister, der kæmper for politisk overlevelse ved valget den 23. marts, har brug for et samarbejde med andre ligesindede lande for at bevare Israels førerstatus i indsatsen mod covid-19.

Det israelske dagblad Yediot Aharonot skriver, at en række andre lande har udvist interesse for at blive en del af samarbejdet med Danmark, Østrig og Israel. Derfor udelukkes det ikke, at det foreløbige trekløver-samarbejde mellem Israel, Østrig og Danmark i nær fremtid kan blive udvidet til at omfatte flere lande med samme interesser. En slags superliga for bekæmpelse af covid-19.

Efter mødet med Netanyahu og Sebastian Kurz i Jerusalem ville statsminister Mette Frederiksen (S) ikke udelukke, at en vaccinefabrik kunne opføres på dansk jord. Ifølge israelske medier eksisterer der en vis israelsk skepsis over for den idé, da man ikke ønsker, at en sådan fabrik vil blive underlagt restriktioner af EU i forhold til produktion og distribution.

Et emne, der også er på dagsordenen i øjeblikket, mens foråret titter frem i Israel, er muligheden for en slags opgraderet turisme i det nye partnerskab. Forstået på den måde, at færdigvaccinerede og raskmeldte turister fra de tre lande vil være i stand til at feriere uden at blive pålagt at gå i isolation.