Prøv avisen

Vaccineskepsis kan koste liv

Både i Danmark og rundt om i verden har man set flere udbrud af mæslinger. Det får nu FN til at advare mod vaccineskepsis. (Arkivfoto) Foto: Jim Goodson/CDC/Science Photo Li/Ritzau Scanpix

Ifølge tal fra WHO har 136.000 mennesker mistet livet som følge af mæslingeudbrud i 2018. Vaccineskepsis bidrager til stigning, siger FN.

Den egentlige sygdom er "misinformation, mistillid og passivitet".

Sådan lyder det fra Henrietta Fore. Hun er øverste direktør for Unicef, FN's børneorganisation, og hun taler om den markante stigning i antallet af mæslingeudbrud i 2018.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er antallet af mæslingesmittede steget med 50 procent fra 2017 til 2018. Udbruddene har kostet intet mindre end 136.000 menneskeliv.

Ifølge Unicef-direktøren er det en global falliterklæring, at hele 98 lande har registreret en stigning i antallet af smittede i 2018. Herunder Frankrig, der har oplevet noget nær en fordobling af smittede. Også Ukraine, Filippinerne og Brasilien har set store stigninger.

- Det er et brat opvågningskald. Vi har en sikker, effektiv og tilmed billig vaccine mod denne meget smitsomme sygdom. En vaccine der har reddet næsten en million liv over de seneste to årtier, siger Henrietta Fore til nyhedsbureauet AFP.

Særligt vestlige landes passive tilgang til udbruddene er alarmerende, siger hun.

Også Danmark har i den seneste tid oplevet udbrud af mæslinger. Tidligere på ugen meddelte Statens Serum Institut, at man ændrer sin klassificering af mæslingesmitte i Danmark, efter at to nye tilfælde blev konstateret.

Danmark blev ellers sidste år erklæret fri for mæslinger af WHO.

Mæslinger er langt mere smitsom end sygdomme som tuberkulose og ebola, men den er nem at forebygge, da mæslingevaccinen er billig at producere og tilgængelig verden over.

Globalt og herhjemme lyder opfordringen fra myndighederne, at både børn og uvaccinerede lader sig vaccinere mod mæslinger

WHO erklærede i sidste måned, at vaccineskepsis var på top ti over de største trusler mod den globale sundhed.

Et stigende antal mennesker sætter spørgsmålstegn ved de sundhedsmæssige fordele ved vaccinationer, og flere har uden nogen form for videnskabelige belæg peget på en forbindelse mellem vacciner og autisme hos børn.

Henrietta Fore understreger, at skepsis mod vacciner er ubegrundet, og at manglende vaccination i flere dele af verden har fatale følger.

- Alle disse tilfælde kan forebygges, og alligevel bliver børn smittet selv i dele af verden, hvor der ganske enkelt ikke er nogen undskyldning.

I EU-regi blev man i december enige om at sætte massivt ind for at forbedre vaccinationsprogrammerne som reaktion på de mange udbrud i Europa.

Og i den sammenhæng sagde sundhedsminister Ellen Trane Nørby, at det er en samfundsopgave at bekæmpe misinformation om vacciner.

- Misinformation er ødelæggende i forhold til tilliden, sagde ministeren i december til Ritzau.

/ritzau/