Vaccineturisme vækker kritik: Velhavere rejser ud for at købe sig forrest i vaccinekøen

Har man penge nok, kan man nu komme ud at rejse og solbrændt hjem med en vaccinedokumentation mod coronavirus i bagagen

En af de foretrukne destinationer for de velhavende vaccineturister er Dubai i De Forenede Arabiske Emirater, hvor der her trods corona er fyldt godt op ved den ene af de tre swimmingpools på luksushotellet Caesar Palaces strandbar The Cove Beach. – Foto: Rula Rouhana/Reuters/Ritzau Scanpix.
En af de foretrukne destinationer for de velhavende vaccineturister er Dubai i De Forenede Arabiske Emirater, hvor der her trods corona er fyldt godt op ved den ene af de tre swimmingpools på luksushotellet Caesar Palaces strandbar The Cove Beach. – Foto: Rula Rouhana/Reuters/Ritzau Scanpix.

Den verdensomspændende pandemi fortsætter med at skabe nye sociale fænomener.

Mens millioner af europæere og utallige mennesker i den tredje verden fortsat må vente på at få deres første vaccinestik, er flere rejsebureauer begyndt at udbyde vaccineturisme til velhavere. Den består typisk af et dyrt tre ugers ferieophold under luksuriøse forhold kombineret med en dobbelt omgang vaccination.

Efter endt ferieophold kan vaccineturisterne rejse hjem igen, solbrændte og med en skriftlig dokumentation på, at de nu er vaccinerede imod covid-19.

Fænomenet er ifølge det italienske ugemagasin Il Venerdì startet i Indien, hvor to indiske rejsebureauer, Gem Tours & Travel og Zenith Holidays, er begyndt at udbyde en samlet feriepakke, der varer fra tre til 12 uger. Denne pakke inkluderer to vaccinationer, der foretages med tre ugers mellemrum.

Den bliver især solgt til rige turister fra Storbritannien, USA og Rusland, der rejser til Indien for at blive vaccineret. Dermed hopper de forrest i vaccinekøen i et land, som med 1,3 milliarder indbyggere endnu har et af klodens mest omfattende vaccineprogrammer foran sig.

Men skal det overhovedet være muligt at købe sig foran i vaccinekøen? Nej, mener Kyle Ferguson, der er ph.d. i medicin og etik ved Grossman School of Medicine i New York.

”Vaccineturister bruger deres økonomiske magt til at skabe en uretfærdig fordel for sig selv. Der findes helt klart nogle huller i systemerne, som folk udnytter. Denne adfærd må betegnes som decideret uværdig, for når nogle rejser med den målsætning at blive vaccineret, bruger de af de ressourcer – både af selve vaccinedoserne, men også af alle de involverede leveringsmekanismer – der ellers var stillet til rådighed for et andet samfund og dets borgere,” siger han til den britiske avis The Guardian.

Den amerikanske rejseportal Fodor’s Travel hæfter sig også ved, at vaccineturismen foregår uden myndighedernes kontrol af for eksempel de lægelige standarder.

”Vaccinen vil typisk blive givet i fattige lande, der naturligvis vil føle sig ekstra fristede til at tage imod penge fra velbeslåede udefrakommende turister. Det betyder selvsagt, at en vaccinedosis givet til en rig turist, vil være en vaccinedosis, der bliver frataget en person fra den lokale befolkning,” skriver netportalen.

Denne etiske problemstilling har det London-baserede rejsebureau Knightsbridge Circle formentlig valgt at ignorere. Bureauet henvender sig til luksussegmentet og udbyder også vaccinerejser til en pris i omegnen af 335.000 kroner.

”Vi betragter os selv som pionerer på området,” siger rejsebureauets ejer, Stuart McNeill, til Il Venerdì.

”Typisk flyver vi vores kunder til Indien, hvor de modtager den første vaccination. Derefter flyver vi dem til Madagaskar, hvor strandene er smukkere end i Indien, og efter tre uger bringer vi dem så tilbage til Indien for at lade dem vaccinere for anden gang,” fortæller han.

Bureauet, der udelukkende sælger rejser til sine velhavende medlemmer, oplyser, at hele 20 procent af disse er fløjet til enten Indien eller Dubai for at lade sig vaccinere. Hvordan det er muligt at blive vaccineret i Indien og De Forenede Arabiske Emirater, hvor man skal have bopæl for at kunne modtage en coronavaccine, svarer Stuart McNeill dog ikke på.

De rejsebureauer, der udbyder vaccineturisme, har ofte det også blandt danskere meget populære Dubai i De Forenede Arabiske Emirater som en af deres destinationer.

Emiraterne har fuld fart på sit vaccineprogram med tre forskellige vacciner. Det er derfor ikke usandsynligt, at landet snart vil begynde at tilbyde vaccination til turister uden om bureauerne.

”Det ville utvivlsomt være et smart markedsføringstræk, idet det vil tiltrække rige turister i mindst tre uger. Hertil kommer, at (verdensudstillingen, red.) Expo åbner i Dubai den 1. oktober 2021. På det tidspunkt vil alle i De Forenede Arabiske Emirater være vaccinerede. Da vil det derfor være naturligt at tilbyde Expo-deltagelse sammen med en anti-covid-vaccination,” skriver det italienske ugemagasin Panorama og konkluderer:

”Både de rige og de super-rige kan godt begynde at gøre kufferterne klar. Vaccineturismen vil snart være en realitet.”

Fænomenet findes også allerede i Florida i USA, der i begyndelsen af året tilbød vaccination til alle over 65 år, der opholdt sig i delstaten. Det afstedkom en sand tilstrømning af rige fra Canada, Argentina, Venezuela og Brasilien, som fløj dertil for at lade sig vaccinere – ofte i private jetfly. Det skulle ifølge rejseportalen Tourism Review have ført til intet mindre end 50.000 vaccinationer af folk, der ikke bor fast i Florida.

Så nu har delstatens republikanske guvernør, Ron De-Santis, og Miamis borgmester, Francis Suarez, slået bak. Vaccinetrafikken er blevet stoppet, efter at mange borgere i delstaten klagede over, at de ikke bevægede sig fremad i vaccinekøen. Florida giver omkring 131.000 stik imod covid-19 om dagen.