Vaccinetvang breder sig i Europa – men splitter befolkninger og sundhedseksperter

Flere lande kan følge efter Frankrig og Grækenland med obligatorisk coronavaccine for sundhedspersonale. Smitte får folkesundheden til at trumfe frihed

Italien indførte som det første EU-land obligatorisk vaccination for alle ansatte i sundhedssektoren. Her ses en vaccination i Venedig.
Italien indførte som det første EU-land obligatorisk vaccination for alle ansatte i sundhedssektoren. Her ses en vaccination i Venedig. . Foto: Manuel Silvestri/Reuters/Ritzau Scanpix.

Hvad er etisk set mest problematisk: at pålægge restriktioner for alle med nedlukning og fornyede udgangsforbud? Eller at tvinge bestemte befolkningsgrupper til at lade sig vaccinere imod deres vilje?

Spørgsmålet splitter befolkninger, sundhedseksperter og politikere i Europa og er blusset op, efter at sundhedspersonale i både Grækenland og Frankrig snart vil blive pålagt at lade sig vaccinere imod covid-19.

Begge lande har skruet bissen på, mens delta-varianten af coronavirus spreder sig i flere lande og blandt andet har ført til fornyede restriktioner i Holland og Spanien. Efter at have insisteret på frivillighed er de franske og græske ledere fulgt i hælene på Italien, der som det første EU-land i foråret indførte obligatorisk vaccination for alle ansatte i sundhedssektoren.

”Overalt vil vi sætte samfundssindet i højsædet, så restriktionerne rammer dem, der ikke er vaccineret, frem for at ramme alle,” sagde præsident Emmanuel Macron mandag aften på fransk tv.

Næsten samtidig var premierminister Kyriakos Mitsotakis på skærmen for at sige til grækerne, at ”vi vil ikke lukke hele landet på grund af holdningen blandt nogle få”.

Det græske plejepersonale har fået en frist til at blive vaccineret inden den 1. september, og det samme gælder for læger, sygeplejersker og alle andre med patientkontakt i Frankrig inden den 15. september. Sundhedspersonale, der ikke er vaccineret, vil blive hjemsendt uden løn.

Samtidig lægges der pres på alle andre, der endnu ikke er vaccineret. Fra næste uge vil adgang til for eksempel biografer kræve, at man kan fremvise et coronapas. Fra august vil kravet blive udvidet til barer og restauranter, mens gratisprincippet for at blive testet bliver ophævet i efteråret for at få franskmændene til at blive vaccineret gratis snarere end at blive testet for at komme i biografen.

Og præsidentens trusler ser ud til at virke. Efter tv-talen er vaccinationscentrene blevet overrendt af over 1,3 millioner franskmænd, som har bestilt tid til vaccination.

Sundhedspersonalets fagforening CGT Santé er kritisk og mener, at det bør være ”et individuelt valg”. Men tiltaget var blevet efterlyst af 96 franske læger i et åbent brev, og det støttes af den franske lægeforening, FMF.

”Dette handler om at sikre folkesundheden. Vi kan ikke blive ved med at lukke samfundet ned igen og igen. Og det kan ikke være rigtigt, at coronasmitte er blevet den største kilde til smitte på hospitaler for patienter, der kommer for at blive behandlet for noget helt andet,” siger organisationens ærespræsident, Jean-Paul Hamon.

Belgien vil i dag drøfte lignende krav, som også ansatte på plejehjemmene i Storbritannien fra oktober vil blive mødt med. I Tyskland har forbundskansler Angela Merkel derimod afvist det, hun i går kaldte en ”vaccinepligt”.

”Alle demokratier står over for det problem, at 90 procent af befolkningen skal immuniseres for at nå flokimmunitet. Det er meget krævende at nå derop, og ingen demokratiske lande i verden ved, hvordan de kan få 90 procents opbakning til vaccination i befolkningen. Tvungen vaccination er et middel til at nå det,” siger professor Antoine Flahault fra institut for global sundhed ved universitetet i Genève.

Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler ikke obligatorisk vaccination og kun i tilfælde, hvor det er strengt nødvendigt af hensyn til folkesundheden.

Netop denne konflikt mellem den individuelle frihed og hensynet til sundheden og det fælles bedste har kendetegnet hele coronahåndteringen med nedlukninger og tvungen brug af mundbind, lyder det fra professor Flemming Konradsen, der leder Københavns Universitets afdeling for global sundhed.

”En vaccine er et langt større fysisk indgreb end blot at skulle bære en maske, som man kan tage af igen. Det er ganske vist ikke usædvanligt i nogle lande, at udvalgte vacciner som for eksempel imod hepatitis gøres obligatoriske for sundhedspersonale. Men der er tale om vacciner, som vi har længere tids erfaring med. Og risikoen ved tvang er altid, at det øger skepsis mod vacciner og kan føre til modstand mod tiltag, der skal gavne folkesundheden,” siger han.