Prøv avisen

Værdipolitik giver pote hos kristelige partier

Flere peger på partileder Ebba Busch Thor som en mulig fremtidig leder af det borgerlige Sverige. Foto: Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix

Det går fremad for de kristelige partier i Skandinavien, hvor især Sveriges kristendemokratiske formand Ebba Busch Thor viser vejen

Det så ikke kønt ud, da Sveriges kristendemokratiske partileder, Ebba Busch Thor, i februar sidste år skulle forklare den seneste meningsmåling. 2,7 procent lød tilslutningen på, og de, som få år forinden havde rystet på hovedet af den nytiltrådte og i manges øjne rigeligt højreorienterede partileder, fik deres bange anelser bekræftet.

Partiet, der i 2014 fik 16 mandater, stod nu til at komme under spærregrænsen ved det forestående valg. Og samtidig var de svenske problemer også et billede på en dybere identitetskrise blandt de kristelige partier i både Sverige, Norge og Danmark, lød det fra iagttagere.

Men nu er udviklingen tilsyneladende vendt. Ja, faktisk er situationen kendetegnet ved pæn fremgang, fortæller ekspert i nordisk politik og lektor ved professionshøjskolen Absalon, Lars Hovbakke Sørensen. En væsentlig del af forklaringen er, at de kristelige partier udfylder et åndeligt vakuum i tiden.

”Siden finanskrisen har økonomi fyldt rigtig meget i den politiske debat. Men mange mennesker efterlyser mere værdipolitik. Ikke bare om udlændinge, men om også om familien, behandlingen af samfundets svageste og det gode liv,” siger han.

Ved sidste års valg i Sverige gik Kristendemokraterne frem for første gang siden 1998. I juni i år nåede man 13 procent i meningsmålingerne, og selvom kurven siden er knækket en smule, peger flere nu på partileder Ebba Busch Thor som en mulig fremtidig leder af det borgerlige Sverige.

I Norge har Kristeligt Folkeparti siden januar siddet på ministerierne for udvikling, børn og familie samt landbrug i den Højre-ledede regering. Og selvom Kristendemokraterne herhjemme ikke opnåede valg til Folketinget, fik partiet sit bedste valgresultat siden 2001.

Fællesnævneren for de tre partier er, at de har bevæget sig fra en position uden for den traditionelle højre-ven-streakse til en klar borgerlig profil. Ebba Busch Thor efterlyser i et interview i dagens avis et nødvendigt opgør med værdirelativisme og multikulturalisme, og den slags ideologiske markeringer giver bonus hos vælgerne, vurderer Lars Hovbakke Sørensen. En analyse, som deles af fungerende formand hos de danske kristendemokrater, Isabella Arendt. Hun mener, at partiet, der næste år fylder 50, er ved at finde tilbage til sin kerne:

”I bund og grund har vi jo altid været i opposition til folkesocialisterne. Vi er borgerlige og midtersøgende uden at være liberale. Og vores positionering er egentlig bare et udtryk for, at vi er kommet ideologisk hjem”, siger hun.

Men selvom markante holdninger på især udlændingeområdet ser ud til at virke i Sverige, er der grænser for, hvor langt til højre partierne kan bevæge sig, vurderer lektor ved Oxford Universitet og ekspert i Europas kristendemokratiske partier, Matthias Dilling:

”Rykket til højre kan være effektivt på den korte bane, som vi har set det i Østrig og Sverige, men faren er, at man på længere sigt risikerer at tabe sine kernevælgere på midten til fordel for mere flygtige fløjvælgere,” siger han.