Vaklende britisk regering truer Brexit-forhandlinger

Skandaler har tvunget to fremtrædende britiske ministre til at fratræde på en uge, og det er med til at øge presset på premierminister Theresa May

Premierminister Theresa Mays lederskab har været alt andet end stærkt og stabilt, og det påvirker forhandlingerne med de øvrige 27 EU-lande om Brexit, som i går gik ind i sin sjette runde i Bruxelles.
Premierminister Theresa Mays lederskab har været alt andet end stærkt og stabilt, og det påvirker forhandlingerne med de øvrige 27 EU-lande om Brexit, som i går gik ind i sin sjette runde i Bruxelles. Foto: Alastair Grant/AP/ritzau

Stærkt og stabilt lederskab.

Sådan lød sloganet fra Theresa May og De Konservative op til det britiske parlamentsvalg i juni.

Men lige siden har premierministerens lederskab været alt andet end stærkt og stabilt, og det påvirker forhandlingerne med de øvrige 27 EU-lande om Brexit, som i går gik ind i sin sjette runde i Bruxelles.

En af forudsætningerne for succesfulde forhandlinger er, at man ved, hvem man forhandler med. Men flere britiske medier sætter igen spørgsmålstegn ved, hvor længe Theresa May kan blive siddende som premierminister. Selv en svag forhandlingspartner er problematisk, for hun kan ikke bare indgå aftaler, som hun ikke har autoritet til at gennemføre i sit eget parlament – endsige sit eget parti.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ifølge den britiske avis The Times er EU’s stats- og regeringschefer allerede i gang med at forberede sig på Brexit- kaos, hvis Theresa May bliver presset til at gå eller tilmed bliver nødt til at udskrive nyvalg.

I dag mødes EU’s chefforhandler Michel Barnier således med den britiske Brexit-minister David Davis. På det ny- lige EU-topmøde bliver der sat en frist på tre uger til at blive enige om de finansielle betingelser om briternes udtræden. Før de er plads, kan forhandlingerne ikke gå videre til næste fase, som blandt andet handler om de vigtige fremtidige samhandelsvilkår.

Selvom David Davis er den officielle forhandler, så er Theresa May jævnligt gået direkte ind i forhandlingerne, og hun har hentet nøglepersoner fra Brexit-ministeriet til Downing Street. Hertil kommer, at udenrigsminister Boris Johnson som et anden løbsk hund til tider kommer bjæffende med sine Brexit-meninger, som ikke altid er afstemt med partiet.

Som om den interne signalforvirring ikke var nok, så kom seneste slinger i valsen onsdag aften, hvor udviklings-minister Priti Patel trak sig. Under hvad hun selv kaldte en privat familieferie i Israel havde hun møder på højeste niveau og gik dermed reelt bag om ryggen på Boris Johnson og Theresa May.

Det kom, kun en uge efter at forsvarsminister Michael Fallon meget pludseligt trak sig på grund af vedvarende anklager om sexistisk og upassende opførsel. Anklager, som også truer med at trække taburetten væk under Damian Green, der med den upræcise titel af kabinetsminister reelt er Theresa Mays vicepremierminister.

De sager har ikke direkte noget med Brexit gøre. Men indirekte kan de være med til at svække regeringen yderligere.

For Theresa May var valget af en afløser for Priti Patel en delikat kabale. Den britiske udviklingsminister sidder med i kabinettet med de mest centrale ministre. Her kom Priti Patel ind, efter at Theresa May i juli sidste år tog over som premierminister, da David Cameron trak sig efter at have tabt folkeafstemningen om Brexit. Priti Patel er netop en markant figur på Brexit-siden hos De Konservative, og hendes lynkarriere fra relativt nyvalgt parlamentariker til indflydelsesrig minister hang blandt andet sammen med, at den nye premierminister var nødt til at tilgodese de såkaldte brexiteers, da hun sammensatte sin første regering. Derfor handler det ikke kun om at finde en ny minister, men at holde den hårfine balance mellem de forskellige fløje i partiet.

Sidste uge skete det ved af hente gruppeformand Gavin Williamson ind som ny forsvarsminister, til trods for at han ikke har nogen ministererfaring. Denne gang faldt valget på 44-årige Penny Mordaunt, der kommer fra en mere beskeden rolle som minister for handicappede under arbejds- og pensionsministeren.

Hun førte som Priti Patel kampagne for Brexit. Dermed viger Theresa May udenom en større rokade, der kunne åbne for fløjkrige i partiet, som igen vil tage fokus og energi væk fra Brexitforhandlingerne.

For premierministeren er det afgørende at holde regeringen kørende. For som det siges om regeringer, så er de som cykler. Hvis de ikke kører, vælter de.