Prøv avisen

Valentin vigtigere end Muhammed-protester

Indonesiske teenagere deler balloner og blomster ud til forbipasserende i hovedstaden Jakarta i anledning af den årlige Valentinsdag. Traditionen er amerikansk, men er efterhånden blevet et kæmpe hit i Østasien. -

Indonesiens største muslimske forening varsler uro efter danske avisers genoptrykning af en af Muhammed-tegningerne, men den danske ambassade melder om fred og ro. Landets unge har i stedet travlt med at fejre Valentinsdag

Indonesiens indbyggere har mere travlt med at dele blomster ud og fejre Valentinsdag end at protestere mod, at danske aviser onsdag valgte at bringe en af Jyllands-Postens Muhammed-tegninger.

- Situationen er helt rolig og normal, i hvert fald her i Jakarta og i de storbyer, hvor jeg har talt med folk det sidste døgns tid, siger Niels Erik Andersen, ambassadør i Indonesien, til Ritzau.

Forudsagde anarki
Den indonesiske muslimske forening Nahdlatul Ulama (NU), som repræsenterer omkring 40 millioner muslimer, forudsagde i går, at tegningerne vil føre nye uroligheder med sig.

- Vi kommer sandsynligvis til at se anarkistiske tendenser flere steder, lød det fra Saiful Bahri Ansori, talsmand og bestyrelsesmedlem i NU, til den norske avis Aftenposten i går.

Han opfordrede også til at sende tegnerne i fængsel for deres blasfemi.

Medier forbigår tegninger
Niels Erik Andersen håber, at NU og ambassaden kan snakke sammen, før det eventuelt ender med uroligheder.

- Jeg vil selvfølgelig forholde mig til udtalelserne med en direkte dialog til NU, som vi har et udmærket forhold og en god kontakt til, siger Niels Erik Andersen, der dog understreger, at problemet ikke har fyldt meget i Indonesien.

- Der har kun været begrænset mediedækning af anholdelserne i Danmark og genoptrykningen af en af tegningerne.

Ingen tegn på uro
I marts 2006 under Muhammedkrisen var den danske ambassade i Jakarta udsat for mindre demonstrationer, der dog endte forholdsvis fredeligt.

Indtil videre er der ikke tegn på, at situationen ender med nogen form for uro.

- Én udtalelse fra et medlem af NU får mig ikke til at opfatte det anderledes, siger Niels Erik Andersen.

Protest i Sri Lanka og Iran
I Sri Lanka var der torsdag protester fra det muslimske fællesskab Ahmadiyya, der fordømte tegningerne.

- Dem, der har tilladt at trykke tegningen, burde ikke være i tvivl om, at deres handlinger vil forårsage smerte for millioner af mennesker verden over, sagde Abdul Aziz fra Ahmadiyya til netavisen asiantribune.com.

Det iranske udenrigsministerium fremkom med en "kraftig fordømmelse" af de danske tegninger.