Valérie Bacot skød sin voldelige mand. Er hun kriminel eller offer?

For den franske anklagemyndighed er Valérie Bacot at betragte som en morder. Men hendes støttekomité mener, at hun kun dræbte sin mand, fordi han ville dræbe hende. Advokater kræver nu en lovændring, så ofre for voldelige partnere automatisk formodes at handle i selvforsvar

I Frankrig er debatten om partnerdrab på kvinder blusset op forud for opsigtsvækkende retssag. Her ses franskmænd demonstrere mod vold mod kvinder i hovedstaden Paris i november 2020. – Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/Ritzau Scanpix.
I Frankrig er debatten om partnerdrab på kvinder blusset op forud for opsigtsvækkende retssag. Her ses franskmænd demonstrere mod vold mod kvinder i hovedstaden Paris i november 2020. – Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/Ritzau Scanpix.

En søndag aften for næsten fem år siden greb Valérie Bacot en pistol. Hun satte den mod sin mands nakke, trykkede af og gemte liget. På en lille, mørk skovvej i højdedragene nordvest for den franske storby Lyon blev tilværelsen for den dengang 34-årige kvinde og mor til fire børn vendt på hovedet i løbet af et splitsekund.

Det var den 13. marts 2016. Hun var fri. Og hun var morder.

”Det var den dag, det hele gik galt. Den dag jeg dræbte ham. Jeg ville bare have, at det skulle holde op,” har Valérie Bacot efterfølgende fortalt til den franske tv-station W9.

Indtil den skæbnesvangre martsdag levede den franske kvinde langt fra mediernes søgelys. Nu er hun blevet et symbol. Et eksempel på det, som FN sidste år kaldte ”en global pandemi af vold mod kvinder”, som også pave Frans fordømte i sin nytårstale den 1. januar.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hver eneste time dræbes seks kvinder af deres mand et eller andet sted i verden. I Frankrig dør en kvinde hver tredje dag som følge af partnervold. Men når de franske medier interesserer sig for Valérie Bacot, er det fordi hun netop ikke blev endnu et tal i statistikken. Hun dræbte, inden hun selv blev dræbt. Det mener i hvert fald både hendes advokat og den støttegruppe, som er blevet dannet i den lille by, hvor hun levede i mere end ti år med sine fire børn og en mand, der ud over at være hendes stedfar voldtog hende første gang, da hun var 12.

I årevis havde den 27 år ældre Daniel Polette tvunget sin kone til at prostituere sig hver weekend, blandt andet på den lille skovvej nær deres hjem. Denne søndag havde en kunde været særligt voldelig, Valérie havde sat sig til modværge, og nu var kunden utilfreds. Daniel Polette blev vred.

”I det øjeblik, hun trak pistolen, var hun overbevist om, at hendes mand ville dræbe hende, så snart bilen standsede. Hun levede 14 år i konstant angst, og man bebrejder hende den eneste gang, hun forsvarede sig,” siger Florian Maïly fra Valérie Bacots støttekomité.

”Hun dræbte i selvforsvar,” lyder det fra hendes advokat, Nathalie Tomasini.

”Valérie Bacot var et offer hele sit liv. Hun blev svigtet, da hun blev voldtaget som 12-årig, hun blev svigtet, da hendes børn gik til det lokale politi og fik at vide, at hustruvold ofte er svær at bevise. Alligevel er det hende, der sidder på anklagebænken,” siger Nathalie Tomasini.

Tomasini er især blevet kendt som forsvarer for kvinder, der efter års psykisk og fysisk vold er endt med at have slået deres overgrebsmand ihjel. Den mest kendte sag omhandlede den dengang 66-årige Jacqueline Sauvage, som i 2014 blev idømt ti års fængsel for at have skudt sin mand med et jagtgevær, da han var faldet i søvn af druk efter at have gennembanket hende og truet med at slå hende ihjel.

I Danmark kan man opnå straffrihed for lovligt nødværge, hvis man bliver angrebet eller kan godtgøre, at man havde begrundet frygt for et overhængende angreb.

”Men det er vigtigt at sige, at andelen af mænd, der slår deres kvindelige partner ihjel, er langt større end omvendt. Herhjemme er 300 kvinder blevet dræbt af deres partner over de seneste 25 år. Og i størstedelen af de sager, hvor kvinder dræber deres partner, er der gået trusler og vold forud. Det ved vi fra både dansk og udenlandsk forskning,” siger Lisbeth Jessen, direktør i organisationen Danner, som blandt andet hjælper voldsudsatte kvinder.

I Danmark har der mellem 1992 og 2016 været 79 sager, hvor kvinder har dræbt deres partnere. Forskning viser, at drabene ofte er sket efter forudgående vold og trusler, og i 1995 blev to søstre til eksempel fritaget for straf efter at have skudt den mand, der var far til begges børn, mens han sad i sengen. Manden havde tyranniseret kvinderne og truet med at dræbe børnene.

Fransk lovgivning er mere restriktiv og forudsætter, at man er i umiddelbar og overhængende livsfare i det øjeblik, man dræber sin angriber. Juridisk set handlede Jacqueline Sauvage derfor ikke i selvforsvar, mener advokat Daniel Soulez Larivière.

Han er en af dem, der har blandet sig i den offentlige debat og vendt sig mod de underskriftindsamlinger, som er blevet lanceret for at få i første omgang Jacqueline Sauvage og nu Valérie Bacot frikendt for drab.

”Når man skyder nogen ned bagfra, er man ikke i overhængende livsfare. Man kan have stor forståelse for disse kvinder, men de er mordere og skal kendes skyldige, også selv om de kan slippe for straf på grund af formildende omstændigheder,” siger Daniel Soulez Larivière.

Dommen mod Jaqueline Sauvage i 2014 bidrog til at sætte fokus på fænomenet ”femicides” – mord på kvinder, ofte begået af deres partner. Den franske regering har derfor iværksat en handlingsplan, der skal sikre bedre beskyttelse af kvinder, som udsættes for partnervold.

”Det har vi aldrig haft i Danmark,” påpeger Lisbeth Jessen, som efterlyser en lignende plan herhjemme.

Den franske advokat Nathalie Tomasini mener dog, at man i Frankrig burde gå skridtet videre og – i lighed med Canada – indrette lovgivningen således, at voldsramte kvinder som udgangpunkt forventes at have handlet i nødværge, hvis det kan bevises, at de lider af et voldssyndrom på grund af partnervold.

”Vi ved, at mænd, der dræber deres partner, næsten systematisk har begået fysisk vold mod dem først. Og forskningen har vist, at kvinder, der udsættes for årelang psykisk og fysisk vold, lider af et traumatisk syndrom, der kan forhindre dem i for eksempel at søge hjælp. Disse kvinder er i permanent livsfare og derfor også permanent i en nødværgesituation,” siger Tomasini.

Sammen med et medlem af det franske senat er hun derfor nu i færd med at udarbejde et lovforslag om nødværge i tilfælde af grov partnervold.

Foreløbigt skal Valérie Bacot, som skød og dræbte sin mand i 2016, i retten i juni. Hun er sigtet for forsætligt manddrab, og det regnes for en skærpende omstændighed, at hun skjulte liget i stedet for at tilkalde en ambulance, som Jacqueline Sauvage havde gjort.

”Men hun har allerede været varetægtsfængslet i ét år. Hun er blevet straffet nok. Hun bør frikendes,” mener talsmand for Bacots støttekomite, Florian Maïly.