Valg er dårligt nyt for Nordirland

Det snarlige britiske valg svækker den politiske stabilitet i Nordirland

Den gamle konflikt mellem tilhængere og modstandere af uafhængighed fra Storbritannien lurer stadig lige under overfladen. Så sent som i søndags blev 101-året for påskeopstanden i 1916, hvor republikanere gjorde oprør mod briterne, markeret. Her Sinn Féins leder i Nordirdland, Michelle O’Neill. –
Den gamle konflikt mellem tilhængere og modstandere af uafhængighed fra Storbritannien lurer stadig lige under overfladen. Så sent som i søndags blev 101-året for påskeopstanden i 1916, hvor republikanere gjorde oprør mod briterne, markeret. Her Sinn Féins leder i Nordirdland, Michelle O’Neill. – . Foto: Brian Lawless/ PA Images/Ritzau Foto.

På begge sider af grænsen mellem Nordirland og Irland er der bekymringer over konsekvenserne for den politiske udvikling i Nordirland som følge af det kommende parlamentsvalg i Storbritannien.

”Valget vil gøre det endnu mere sandsynligt, at der vil komme direkte styre over Nordirland fra London, fordi der ikke længere vil være fokus på at genoprette magtdelingen. Den eneste interesse for politikerne i London vil være at vinde valget,” siger professor Jon Tonge, ekspert i irsk-britisk politik ved Liverpool universitet.

Siden det nordirske valg i marts har situationen i det nordirske parlament på slottet Stormont i Belfast været fastlåst. Det største parti, DUP (De demokratiske unionister), der går ind for at blive i Storbritannien, har ikke været i stand til at blive enige om et regeringssamarbejde med det næststørste parti, Sinn Féin, som ønsker genforening med republikken Irland.

Langfredagsaftalen om fred i Nordirland kræver, at de gamle stridende parter går i regering sammen, og den britiske minister for Nordirland, den konservative James Brokenshire, har lovet at forlænge forhandlingsfristen for parterne i Nordirland. Men Jon Tonge ser ikke megen bevægelse.

”Valgkampen gør udsigten til en aftale om magtdeling næsten umulig på denne side af sommeren. Før var jeg ikke særlig optimistisk. Nu er jeg næsten 100 procent pessimist,” siger han.

Jon Tonge fremhæver, at de store britiske partier er usynlige i Nordirland, hvorfor de stort set ikke vil føre valgkamp der. Men forhandlinger om en magtdeling er heller ikke mulig, fordi partierne i Nordirland nu fokuserer på deres forskelle i kampen om de 18 parlamentsmedlemmer, der skal vælges i Nordirland.

DUP-leder Arlene Foster har allerede erklæret, at valget er en chance for at stemme for unionen, altså et Nordirland der fortsat er forankret i Storbritannien. Formanden for Sinn Féin, Gerry Adams siger omvendt, at det er en chance for at stemme ”imod Brexit og for fremskridt.”

Og dermed er de gamle fronter åbnet igen.

Lederen af Nordirlands næststørste republikanske parti, det socialdemokratiske SDLP, er ikke imponeret over timingen af det kommende valg.

”Det viser, hvor lidt Theresa May tænker og bekymrer sig om vor fredsproces, at hun udskriver valg midt under forhandlingerne,” skriver Colum Eastwood på Twitter.

Jon Tonge tøver ikke med at kalde Nordirland for den glemte del af landet, så længe partierne på hovedlandet kæmper om magten i det britiske parlament i Westminster.

”Vi vil ikke se nogle fremskridt om Brexit i Nordland, om grænsen og den frie bevægelighed imens. Det vil kun være den irske regering, der fokuserer på det, og den vil dermed være Nordirlands stemme,” mener Jon Tonge.

Han kalder det dårligt nyt for Nordirland, at valgkampen i Storbritannien nu vil opsluge al den politiske ilt.