Valgkampens bommerter: Det sagde de bare ikke...

Dette års præsidentvalgkamp har været et af de mest usædvanlige i amerikansk historie. Her er en oversigt

Donald Trump og Hillary Clinton har på hver sin vis udtrykt sig lidt uheldig under en noget utraditionel valgkamp. Her er noget af det, der blev sagt.
Donald Trump og Hillary Clinton har på hver sin vis udtrykt sig lidt uheldig under en noget utraditionel valgkamp. Her er noget af det, der blev sagt. Foto: AP

Juni 2015: Donald Trump bekendtgør sin præsidentkandidatur i Trump-tårnet i New York og holder en tale, hvori han kalder mexicanske indvandrere kriminelle og voldtægsforbrydere og lover at bygge en mur langs grænsen til Mexico.

Juli 2015: Donald Trump siger, at partifællen John McCain, der blev holdt som krigsfange i Nordvietnam i fem og et halvt år, ”ikke er en krigshelt, fordi han blev taget til fange. Jeg kan lide folk, der ikke blev fanget.”

September 2015: Donald Trump afskriver sin rival Carly Fiorina – ene kvinde i feltet af republikanske præsidentkandidater – ved at angribe hendes udseende: ”Se på det ansigt! Vil nogen stemme på det? Kunne du forestille dig det som vores næste præsidents ansigt?”

December 2015: Efter terrorangrebet i San Bernardino i Californien foreslår Donald Trump et midlertidigt ind- rejseforbud for alle musli-mer.

Januar 2016: Donald Trump trækker sig fra en tv-debat mellem republikanske præsidentkandidater på Fox News, efter at nyhedskanalen nægter at opfylde hans krav om at fjerne studieværten Megyn Kelly, der var gået hårdt til hans kvindesyn i en tidligere debat, som ordstyrer.

Februar 2016: Donald Trump udveksler skarpe ord med pave Frans om indvandring.

Februar 2016: Jeb Bush, hvis far og bror var USA’s 41. og 43. præsidenter, trækker sig fra Republikanernes primærvalgkamp efter at have brugt cirka 875 millioner kroner på en af de mindst succesrige kampagner i moderne valgkampshistorie.

Juli 2016: Donald Trumps hustru, Melania Trump, holder en tale under Republikanernes partikonvent, der viser sig at være en plagieret version af den nuværende førstedame Michelle Obamas tale til Demokraternes partikonvent i 2008.

Juli 2016: Hillary Clinton modtager Demokraternes nominering til præsidentkandidat på partiets konvent og bliver den første kvinde – og den første tidligere førstedame – som nomineres for et af de to store partier.

Juli 2016: Donald Trump angriber det muslimske ægtepar Khizr og Ghazala Khan, hvis søn mistede livet som amerikansk soldat i Irak, efter at parret kritiserede Trump fra scenen på Demokraternes partikonvent.

September 2016: Hillary Clinton sætter i en tale til donorer halvdelen af Donald Trumps vælgere i bås som ”afskyelige” og uddybede, at de var ”racistiske, mandschauvinistiske, homofobe, fremmedfjendske, islamofobiske”.

Oktober 2016: En 11 år gammel videooptagelse, hvori Donald Trump praler med at udnytte sin stjernestatus til at begramse og tvangskysse kvinder, falder som en bombe i valgkampen. Situationen for Trump forværres, da mindst 12 kvinder står frem og beskylder ham for at have chikaneret dem seksuelt. En anonym kvinde har også anlagt sag mod Trump for at have voldtaget hende for 22 år siden, da hun var blot 13 år. Den 2. november, blot seks dage inden valget, aflyser denne kvinde i sidste øjeblik et pressemøde, hvor hun angiveligt ville afsløre sin identitet, på grund af dødstrusler.

Oktober 2016: Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump udløser chokbølger i den sidste tv-debat ved at nægte at garantere, at han vil anerkende valgresultatet.

Oktober 2016: Blot 11 dage inden valget bekendtgør chefen for forbundspolitiet FBI, James Comey, at agenturet efterforsker nye oplysninger i forbindelse med en ellers afsluttet sag om Hillary Clintons brug af en privat e-mail-konto i hendes tid som udenrigsminister.

November 2016: To dage før valget meddeler FBI-direktør Comey, at FBI har gransket 650.000 e-mails og ikke finder grundlag for at rejse sigtelse mod Clinton. Samme konklusion kom FBI til i juli efter en længere under-søgelse af den såkaldte e-mailsag.