Prøv avisen

Vatikanet åbner sit hemmelige krigsarkiv

Pave Pius XII, her fotograferet den 11. marts 1955, døde i 1958. Nu får forskere og historikere mulighed for at få et indblik i hans embedsførelse under Den Anden Verdenskrig, når Vatikanet næste år åbner arkivet med Pius-dokumenterne. (Arkiv) Foto: -/Ritzau Scanpix

Pave Frans meddeler, at Vatikanets hemmelige arkiv om pave Pius XII, paven under Anden Verdenskrig, åbnes. Det har jødiske grupper opfordret til i årtier

Kirken er ikke bange for historien.

Sådan siger pave Frans, der har besluttet at åbne Vatikanstatens hemmelige arkiv fra tiden under Den Anden Verdenskrig.

Det er arkivet, der vedrører pave Pius XII, som bliver åbnet. Han var pave fra 1939 til 1958.

Historikere og forskellige jødiske grupper og organisationer har i mange år opfordret Vatikanet til at åbne arkivet, så omverdenen kan få et indblik i pave Pius' ageren under krigen.

For der er beskyldninger og konspirationer om paven i omløb.

Han gjorde for lidt - eller ikke noget - for at hjælpe jøder, da den tyske diktator, Adolf Hitler, og hans nazister tog fat på jødeforfølgelser og Holocaust under krigen.

Han var antisemit, har det lydt. I en udstilling på Yad Vashem, Holocaustmuseet i Jerusalem i Israel, hedder det i følge The Guardian, at paven "ikke greb ind", da Roms jøder blev anholdt og deporteret til koncentrationslejren Auschwitz i det tyskbesatte Polen.

Vatikanet har afvist beskyldningerne.

Pius arbejdede for at hjælpe jøderne i det skjulte. Han frygtede, at hvis han stod offentligt frem med fordømmelse og kritik af nazisterne, ville det blive værre for Europas jøder og katolikker.

Vatikanet siger også, at katolske kirker åbnede dørene for jøder på flugt.

Pave Frans kom med sin meddelelse om åbningen af krigsarkivet mandag.

- Kirken er ikke bange for historien. Tværtimod. Kirken elsker den og vil gerne elske den mere og bedre, sådan som Gud også gør, sagde pave Frans ifølge det italienske nyhedsbureau Ansa, da han havde embedsfolk fra Vatikanets arkiv i audiens.

- Så med tillid til mine forgængere åbner jeg denne dokumentariske arv for forskere. Håbet er, at den kan afklare den rolle, som Pius XII havde i perioden under Den Anden Verdenskrig.

Der går dog et par dage, før forskerne kan granske dokumenterne. Pave Frans siger, at arkivet først åbnes den 2. marts 2020.

- Uheldigvis må vi vente til 2020. Men bedre sent end aldrig, siger Ruth Dureghello, præsident for det jødiske samfund i Rom, til Ansa.

Pave Pius XII døde den 9. oktober 1958 i Vatikanets sommerresidens i Castel Gandolfo nær Rom. Vatikanet venter normalt med at give adgang til dokumenter fra en pave til 70 år efter hans død.

Så egentlig skulle arkivet først åbnes i 2028. Men Vatikanet overvejer at gøre Pius til helgen, og så skal sagen om nazitiden først ud af verden, skriver de internationale nyhedsbureauer.

Meddelelsen fra pave Frans er hilst velkommen i Israel.

- Vi er glade for beslutningen og håber, at den vil give fri adgang til alle relevante arkiver, siger Emmanuel Nahshon, en regeringstalsmand, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Yad Vashem er også tilfreds.

- Det baner vej for objektiv og åben forskning, siger Holocaust-museet i en erklæring.

Det har været et større arbejde at gøre arkivet klar til øjne udefra.

I de seneste 13 år har 20 ansatte i Vatikan-arkiverne arbejdet med at organisere de dokumenter, der har at gøre med tiden under pave Pius XII, herunder hans private korrespondance, siger BBC.

Pius-arkivet menes at bestå af omkring 16 millioner sider.

/ritzau/