Prøv avisen

Vatikanet bakker op om Palæstina

Pave Frans beder ved den beskyttelsesmur, der deler Israel og den palæstinensiske Vestbredden. Vatikanet har har udarbejdet det første juridiske dokument, der anerkender Palæstina som selvstændig stat.

I en ny aftale anerkender Vatikanet formelt en palæstinensisk stat

Flere års diplomatisk dialog mellem Vatikanet og repræsentanter for det palæstinensiske selvstyre fører nu til den første aftale mellem parterne, hvori staten Palæstina bliver omtalt. Traktaten, der ifølge nyhedsbureauet Reuters blev forhandlet færdig i onsdags, omhandler den katolske kirkes aktiviteter i palæstinensiske områder.

”Ja, det er en anerkendelse af, at staten eksisterer,” udtaler Vatikanets talsmand, Federico Lombardi, til nyhedsbureauet AP.

Med aftalen vil Vatikanstaten fremover officielt henvende sig til staten Palæstina frem for til Den Palæstinensiske Befrielsesfront (PLO), som man har gjort hidtil. Teksten vil ifølge en udtalelse fra Vatikanet blive underskrevet ”i den nærmeste fremtid”.

I 2012 bakkede Vatikanet op om FN's Generalforsamlings beslutning om at anerkende en palæstinensisk stat. Nu cementeres Vatikanets holdning i det første juridiske dokument, der er blevet forhandlet mellem Vatikanstaten og selvstyret.

Diplomater fra Vatikanet har i flere år forsøgt at få en aftale i hus med både Israel og palæstinensiske myndigheder om nogle af kristendommens helligste steder i området. Det omhandler blandt andet administration af adgangen til og brugen af Nadversalen i Jerusalem og om betaling af skat til de respektive myndigheder. Mens en aftale med Israel trækker ud, er dialogen mellem paven og palæstinenserne tilsyneladende bedre.

Aftalen faldt på plads, få dage før Mahmoud Abbas skal mødes med pave Frans i Vatikanet. I morgen drager Abbas til Rom, og på søndag skal præsidenten blandt andet deltage i en messe, der skal kåre palæstinensiskfødte nonner til helgener.

Vatikanets udenrigsminister Antoine Camilleri, der har stået for forhandlingerne, udtaler i et interview med Vatikanets avis, l'Osservatore Romano, at han håber, at aftalen inddirekte vil gavne forholdet mellem ”en uafhængig og demokratisk palæstinensisk stat” og Israel.

Men ifølge det israelske udenrigsministeriums talsmand er man ”skuffet” over de nye diplomatiske handlinger.

”Dette træk vil ikke gavne fredsprocessen og gør det sværere for det palæstinensiske lederskab at vende tilbage til forhandlingsbordet,” lyder det i en meddelelse fra ministeriet.