Vatikanet går klart imod homoseksuelle parforhold

Den katolske kirke ønsker med nyt dokument at sende et klart budskab i en tid, hvor lovgivningen bliver mere liberal

At leve som aktiv homoseksuel er en synd og fordømmes af den katolske kirke i et nyt dokument, som blev offentliggjort i går i Vatikanet. Der er ikke noget nyt i budskabet, men dokumentet anses for at være et forsøg på at stramme op omkring usikkerhed i den katolske kirke selv og sende et kraftigt signal til de lande, der overvejer at legalisere homoseksuelt samliv.

Dokumentet er på cirka 10 sider og er underskrevet af en af pavens mest magtfulde teologer, Konrad Ratzinger, formand for rådet for den rette lære. I dokumentet slår han fast, at ægteskabet mellem mand og kvinde er den rigtige ordning for mennesker, at kirken skal vise medmenneskelighed over for homoseksuelle, men at det aktive samliv klart skal afvises som umoralsk, unaturlig og skadelig.

Truende splittelse

I dokumentet gøres opmærksom på, at der ikke er noget nyt i pavens politik, men at det er en samling argumenter til kirkens biskopper verden over for at kunne deltage i den debat, der rejses i samfundet. Netop nu raser debatten om homoseksulle biskopper i den anglikanske kirke og truer kirken med splittelse - en situation som den katolske kirke nu prøver at forebygge skal overgå den selv.

Dokumentet beskriver lovgivningen i forskellige lande i verden i forhold til de homoseksuelle lige fra almindelig accept af samlivet over en lovgivning, som juridisk ligestiller et homoseksuelt par med ægteskabet til forslag om, at homoseksuelle kan adoptere.

BBC kalder dokumentet en kampagne mod homoseksuelle og citerer modstandere for at kalde den katolske kirke for ude af takt med den moderne verden og i konflikt med grundlæggende menneskerettigheder.

- Man har vel arbejdet på det et par år, og formålet er at sende verden et signal om, hvor den katolske kirke står i forhold til homoseksuelle. Det er også en måde at stramme op om den usikkerhed i spørgsmålet, der måtte findes inden for kirken selv, siger generalvikar Lars Messerschmidt, den katolske kirke i Danmark.

vincents@kristeligt-dagblad.dk