Prøv avisen

Vatikanet kritiseres af Amnesty International

Pave Benedict XVI ved Sankt Peters Torv i Vatikanet. Foto: CLAUDIO PERI Denmark

For første gang er Vatikanet inkluderet i Amnesty Internationals årlige rapport over lande, der ikke overholder menneskerettighederne. Generalsekretæren for menneskerettighedsorganisationen håber det vil sætte et pres på Vatikanet

Det er første gang Vatikanet får sit eget kapitel i Amnesty International årlige rapport. Vatikanet har ikke tilstrækkeligt efterlevet dets internationale forpligtigelser, der relaterer sig til børnebeskyttelse.

Det fremgå af Amnesty International årsrapport 2011, hvor 157 lande bliver fremhævet som lande, der ikke overholder menneskerettighedskonventionerne.

DOKUMENTATION:
Amnesty International Report 2011: The state of the Worlds Human Rights

Kritikken går på at pavestolen har undladt at rapportere til FN om, hvordan den overholder konventionen om barnets rettigheder.

Generalsekretær for Amnesty International i Danmark, Lars Normann Jørgensen, fremhæver at det er den obligatoriske rapportering om gennemførelse af konventionerne, der halter. Man skal indgive rapporter regelmæssigt til FN's komiteer.

LÆS OGSÅ: Vatikanet laver global plan for håndtering af sexovergreb

Vores kritikpunkter og det vi efterlyser fra Vatikanet er, at det får afrapporteret, hvordan det gennemfører konventionen om barnets rettigheder i Vatikanet, siger han og uddyber:

Det handler om, at vi vil have Vatikanet til at følge overgrebssagerne til dørs. Hvordan sikrer de, at dem, der har begået angrebene, bliver dømt af det ordinære retsvæsen, og at den, der har krav på erstatning, vil få det. Der skal være en helst bestemt rutine for, hvordan sager bliver behandlet, siger Lars Normann Jørgensen.

LÆS OGSÅ
: Organisationer ignorer kristne forfølgelser

Ifølge rapporten har Vatikanet både undladt at rapportere om FN's konvention om børns rettigheder og om FNs konvention om tortur.

Når Amnesty International har valgt at medtage Vatikanet i et kapitel i årsrapporten, er det som reaktion på de overgreb på børn, der har været i den katolske kirke.

Det er selvfølgelig blevet aktualiseret af de overgreb, der har været på børn i den katolske kirke, som har været ivrigt diskuteret i medierne, siger han.

Ifølge generalsekretæren er FN i dialog med Vatikanet. Han håber, at årsrapporten vil få Vatikanet til at handle:

"Når Vatikanet kommer med i vores årsrapport, lægger det forhåbentlig et yderligere pres på at konventionerne bliver overholdt, siger han.

Også i udlandet har der været debat om Vatikanets første optræden i Amnesty Internationals årsrapport.

Den amerikansk-baserede Catholic League kritiserede Amnesty-rapporten for at være ideologisk arbejde, ikke objektiv forskning, skriver det katolske nyhedsbureau The Catholic News Agency.

Præsidenten for Catholic League, Bill Donohue, kritiserer Amnesty International for at "størstedelen af misbrugssagerne opstod imellem midt-1960'erne og midt-1980'erne og derfor bærer pavesædet fra 2010 ingen skyld."

"Amnesty har besluttet sig for at lave en kigge-tilbage-strategi, en som er eksklusivt brugt til den katolske kirke," siger præsidenten Bill Donohue til det katolske nyhedsbureau.

Den årlige rapport om de 156 andre nationer går i dybden med overtrædelser af menneskerettigheder, som fandt sted i 2010. Men rapporten nævner ikke et enkelt tilfælde af vold på menneskerettigheder i pavesædet, som fandt sted i 2010, siger han.