Veganere har fundet ny finte til at stoppe kødproduktionen

Velpolstrede, britiske veganere er gået sammen om at opkøbe landbrugsjord for at standse kødproduktionen. Ifølge landmænd kan det betyde reduktion af fødevareproduktionen

Britiske veganere overbyder landmænd og opkøber landbrugsjord for at forhindre produktion af kød og i stedet genoprette naturen.
Britiske veganere overbyder landmænd og opkøber landbrugsjord for at forhindre produktion af kød og i stedet genoprette naturen. . Foto: Daniel Leal/AFP/Ritzau Scanpix.

Normalt er det nabogårde, der kæmper om at opkøbe landbrugsjord, når det bliver sat til salg.

Men i Storbritannien er der er en ny aktør på markedet. Det er veganere, som gennem indsamlinger er blevet så velpolstrede, at de kan overbyde landmænd. Dermed kan græsrødderne i bogstavelig forstand plante græs og anden naturgenopretning for at begrænse den animalske landbrugsproduktion.

60-årige Gina Bates har længe været aktiv veganer. Men hun blev træt af at gå til demonstrationer for at skabe opmærksomhed om sagen.

”Den slags spiller naturligvis også en rolle, men der er rent faktisk mange, som forsøger at skabe alternative systemer,” fortæller hun til avisen The Sunday Times.

Selv har hun droppet livet som tekstildesigner og bor nu på landet i det skotske højland, hvor hun har plantet en frugthave til med nøddetræer.

Sideløbende har hun stiftet organisationen ”Vegan Land Movement” – en lille bevægelse, som opkøber landbrugsjord. Hun er en af tre faste ulønnede kernemedlemmer. Hertil kommer frivillige. De bruger såkaldt crowdfunding til at indsamle penge til målrettede projekter.

Det opdagede en gruppe landmænd i Somerset på den hårde måde. De havde et godt øje til små tre hektar god landbrugsjord. Auktionen blev vundet af en ukendt køber, som online overbød de andre med et bud på 44.000 pund, eller 370.000 kroner. Køberen var Vegan Land Movement.

Foreløbig er det blevet til tre områder. Et af dem var en græsningsmark, som blev brugt til får og køer, men hvor en lokalplan havde godkendt en fjerkræproduktion med 20.000 kyllinger. Håbet er at skabe en økologisk frugtplantage. På et andet stykke jord plantede frivillige sidste år 250 eg, birk, pil, ahorn og vilde kirsebærtræer. Et andet projekt er at betale for foder til 91 grise, der er reddet fra slagtebænken.

Efter at der kommet opmærksomhed om projektet, forsøger bevægelsen at hemmeligholde beliggenheden for fremtidige mulige jordkøb. Det skal forhindre lokale landmænd i at gå sammen for at standse veganerne. 

National Farmers Union, foreningen af britiske landmænd, er ikke imponeret.

”Faktum er, at hvis man genskaber den vilde natur på britisk landbrugsjord, så vil vi også reducere den britiske produktion af fødevarer, hvorfor vi vil importere fra lande, der har en lavere fødevarestandard,” advarer næstformand Tom Bradshaw.

Veganere har de seneste år formået at skabe stor opmærksomhed om deres sag. Den britiske forening for veganere har prominente mennesker som skuespillere og sportspersonligheder som deres ambassadører med musikeren Paul McCartney som den bedst kendte.

Siden 2014 er stadig flere og flere hoppet med på, at gøre januar til en vegansk måned – den såkaldte ”veganuary”.

Trods den store opmærksomhed er der dog fortrinsvist tale om et højlydt mindretal. Meningsmålingsinstituttet Yougov vurderer, at tre procent af briterne er veganere. Dansk vegetarisk forening, som også repræsenterer veganere, anslår på baggrund af tal fra blandt andet Coop, at tre procent af danskere er fuldtidsvegetarer og under en procent er veganere.