Juan Guaidó er Venezuelas nye politiske håb

Juan Guaidó, 35 år, er trods sin unge alder det hidtil bedste bud på en samlende figur, der kan vælte den siddende autoritære hersker

Formanden for parlamentet i Venezuela, Juan Guaidó, udnævnte for halvanden uge siden sig selv til præsident i et oprør mod landets siddende præsident, Nicolás Maduro. Her ses Juan Guaidó sammen med sin hustru, Fabiana Rosales (th.), og sin mor, Norka Marquez, til messe i Caracas i søndags. –
Formanden for parlamentet i Venezuela, Juan Guaidó, udnævnte for halvanden uge siden sig selv til præsident i et oprør mod landets siddende præsident, Nicolás Maduro. Her ses Juan Guaidó sammen med sin hustru, Fabiana Rosales (th.), og sin mor, Norka Marquez, til messe i Caracas i søndags. – . Foto: Carlos Garcia Rawlins/ Reuters/Ritzau Scanpix.

Den 23. januar er allerede en vigtig dato i Venezuelas historie. Det er årsdagen for, at diktatoren Marcos Pérez Jiménez blev væltet. Nu kan datoen også blive årsdagen en anden skelsættende begivenhed, da det var den, Juan Guaidó valgte til at bekendtgøre, at han var den nye midlertidige præsident i Venezuela i stedet for den siddende præsident Nicolás Maduro.

Indtil 2019 havde de fleste uden for Venezuela næppe hørt om Juan Guaidó, men det er ikke tilfældet længere. Carlos Salas Lind, der er lektor på Handelshøjskolen i København, CBS, og ekspert i latinamerikansk politik, mener, at hans status som ukendt kan være en fordel.

”Det virker som om, at de har fundet den rigtige mand i Juan Guaidó. Han er politisk ren og accepteret af alle parter i oppositionen,” siger Carlos Salas Lind.

Med sin unge alder – 35 år – sin kærlighed til salsadans og baseball samt sin ni år yngre hustru og etårige datter lægger Juan Guaidó sig op ad en tendens med yngre og attraktive politiske ledere i stil med Justin Trudeau og Emmanuel Macron.

På trods af, at han bliver beskrevet som ny inden for politik, har Juan Guaidó længe været en aktiv deltager i det politiske liv i Venezuela. Da han var i 20’erne, uddannede han sig til ingeniør, mens han samtidig ledte en række demonstrationer mod Venezuelas afdøde præsident Hugo Chavez. Hans uddannelse kunne have ført ham til et job i et privat firma i Mexico, men han valgte at blive i Venezuela og kæmpe for landets fremtid, skriver Guaidós ven Juan Carlos Michinel i en artikel i den amerikanske avis The New York Times.

Ifølge Carlos Salas Lind er det allerede lykkedes Juan Guaidó at gøre en forskel.

”Der har været splittelse i oppositionen i Venezuela, så de har ikke været enige om, hvad de skulle gøre for at komme af med Maduro. Men Juan Guaidó har været god til at samle disse kræfter, ” siger han.

Juan Guaidó er da også helt inde på livet af modstanden mod Venezuelas præsident, Nicolás Maduro. Han er den tidligere oppositionsleder Leopoldo López’ protege. I 2015 blev Leopoldo López dømt til 13 års fængsel og sidder nu i husarrest. I 2018 blev López nomineret til Nobels Fredspris.

Selvom navnet Leopoldo López vækker genklang hos langt flere end navnet Juan Guaidó, vurderer Carlos Salas Lind, at det er en styrke, at Juan Guaidó er et ubeskrevet blad politisk, da han så kan samle hele befolkningen.

”Han er i dialog med alle, og han er ung nok til at se en ny fremtid for Venezuela, der ikke nødvendigvis går i en bestemt politisk retning, men mere er baseret på bringe den nuværende regering til ende og holde nye og demokratiske valg,” siger Carlos Salas Lind.

Men manglen på erfaring kan også være en risiko, siger han:

”Nogle vil nok prøve at udnytte ham til at få deres egne idéer igennem, da han er en ung, uerfaren og attraktiv politiker.”