Prøv avisen

Verden har sagt farvel til Mandela

Den amerikanske præsident, Barack Obama, var blandt de mange statsledere fra hele verden, der i går var med ved mindehøjtideligheden for Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela. – Foto: Kevin Lamarque/Reuters/.

Ledere fra det meste af verden hyldede og ærede statsmanden Nelson Mandela i Soweto. Nu siger sydafrikanerne farvel i nogle dage frem til søndagens begravelse

Soccer City Stadion i bydelen Soweto ved Johannesburg i Sydafrika har plads til 95.000 personer, men arenaen var vel kun to tredjedele fuld i går. For det, der går over i historien som verdens hyldest til Mandela, blev druknet noget af regn, som silede ned over højtideligheden for landets store søn, der efter 27 års fængsel for sin kamp mod racisme blev fri i 1990 og sikrede en fredelig overgang i landet fra apartheid til demokrati. I torsdags døde han i en alder af 95 år.

Der har været sorg i Sydafrika, men samtidig er der en stemning af, at alt det, Mandela har været med til at give, skal fejres.

Hans lange march er slut. Endelig kan han hvile, sagde Cyril Ramaphosa, vicepræsident for Mandelas organisation, Den Afrikanske Nationalkongres (ANC), i sin åbningstale til arrangementet.

LÆS OGSÅ: Vi børn af Mandela

Blandt talerne var også USAs præsident, Barack Obama. Han kom lidt for sent, for hans kortege havde besvær med at komme gennem regnen og vandet på gaderne i Soweto.

Men frem kom han og fru Michelle, og præsidenten fik i øvrigt plads ved siden af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der repræsenterede Danmark sammen med kronprins Frederik.

Da Obama skulle tale, nåede han på vejen hen mod podiet at give hånd til Cubas præsident, Raúl Castro et sjældent syn, da de to lande har været på kant med hinanden i mere end et halvt århundrede.

Obama hyldede Mandela som en historiens gigant. Men han antydede også, at nogle af verdens ledere er noget hykleriske.

Der er for mange ledere, der hævder at være solidariske med Mandelas kamp for frihed, men som ikke tolererer utilfredshed hos deres egne befolkninger, sagde han foran ledere fra blandt andet Cuba, Zimbabwe og Kina.

Obama hyldede Mandela som en mand, der tjente sin plads i historien ved at kæmpe, ved at være vedholdende, skarp og ved at tro.

Han viste os magten ved at handle og ved at løbe risici for at nå vore idealer, sagde Obama.

Alt var ikke Mandela denne regnfulde dag i Soweto. Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, var sidste taler, og en hel verden blev vidne til, at Zuma ikke er blandt de mest populære personer i landet.

For tusindvis af tilskuere på Soccer City satte i med en pibekoncert, da han gik på podiet, skrev Reuters. Arrangørerne fik så et kor til at prøve at overdøve utilfredsheden.

Der er ingen som Madiba, sagde Zuma så endelig og brugte klannavnet, som Mandela også var kendt under.

Han var en ener.

Mandelas båre ligger nu frem til og med lørdag på lit de parade i Union Buildings i Pretoria. Hver morgen køres den rundt i byen, og her kan folk vise deres respekt.

Søndag begraves han i byen Qunu, hvor han voksede op, under mere private former.