Prøv avisen

Verden mindedes 11. september 2001

USA’s præsident, Barack Obama, og den tidligere præsident, George W. Bush, deltog begge ved mindeceremonien på Ground Zero på Manhattan. Foto: Mladen AntonovAFP.

Hele verden markerede tiåret for terrorangrebene på USA i 2001

Der blev både grædt, erindret og bedt i går, da USA og resten af verden markerede tiåret for de gruopvækkende terrorangreb på New York og Washington den 11. september 2001. Titusinder af højtideligheder, ceremonier og særgudstjenester fandt sted i og uden for USAs grænser, mens både offentlige personer og private borgere mindedes angrebene, ofrene og efterdønningerne.

LÆS OGSÅ: Danske kirker markerer 10-årsdagen for terrorangreb

De knap 3000 terrorofre stammede fra 90 forskellige lande, og det var med til at gøre tiåret til en global begivenhed. Ved redaktionens slutning i går gjorde Rom klar til at oplyse Colosseum, og særgudstjenester fandt sted i blandt andet Londons St. Paul Cathedral og Notre Dame-katedralen i Paris.

Pave Benedikt XVI var blandt de religiøse overhoveder, der brugte årsdagen til at prædike forsoning. Under et besøg i adriaterhavsbyen Ancona bad han for terror-ofrene og opfordrede alle mennesker til altid at afvise vold som en løsning på problemer og til at at modstå fristelsen til at søge tilflugt i had.

Ikke alle tog imidlertid imod opfordringen. Islamister holdt antiamerikanske demonstrationer flere steder i Pakistan, og uden for USAs ambassade i London satte en lille gruppe ild til en gengivelse af amerikanske flag på netop det tidspunkt, hvor sørgende afholdt et øjebliks stilhed for at markere det tidspunkt, hvor det første kaprede passagerfly bragede ind i World Trade Center i New York.

Den største mindehøjtidelighed fandt sted i New York, hvor ofrenes pårørende og en række dignitarer, heriblandt præsident Barack Obama og ekspræsident George W. Bush, samledes ved Ground Zero. Højtideligheden markerede samtidig åbningen af et længe ventet mindesmærke.