Verden så flere fordrevne mennesker i 2020 trods pandemi

En etiopisk kvinde på flugt fra konflikten i Tigray-regionen beder uden for en kirke ved en flygtningelejr i det østlige Sudan i december 2020. (Arkivfoto.)
En etiopisk kvinde på flugt fra konflikten i Tigray-regionen beder uden for en kirke ved en flygtningelejr i det østlige Sudan i december 2020. (Arkivfoto.). Foto: Yasuyoshi Chiba/Ritzau Scanpix.

Selv om 2020 på mange måder stod i coronapandemiens tegn, er antallet af personer på flugt fra krig, vold og forfølgelse steget igen.

Det fremgår af udgivelsen "Global Trends" - den årlige rapport fra FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR, som er offentliggjort fredag.

I 2020 steg antallet af fordrevne til næsten 82,4 millioner mennesker.

Det er ny rekord og en stigning på fire procent forhold til slutningen af 2019, hvor 79,5 millioner var fordrevne.

- Bag hvert eneste tal er en person, som er blevet tvunget fra sit hjem, og en historie om lidelse og om at være blevet fordrevet, siger FN's flygtningehøjkommissær, Filippo Grandi, i en meddelelse.

2020 er ifølge FN det niende år i træk med en stigning i antallet af fordrevne personer.

Således er omkring en procent af alle mennesker i dag ifølge FN fordrevne. Der findes nu dobbelt så mange fordrevne i dag som i 2011, hvor tallet lå på lidt under 40 millioner.

Drenge og piger under 18 år udgør 42 procent af de fordrevne.

- Alene den tragedie, at så mange børn bliver født i eksil, burde være nok grund til at gøre en langt større indsats for at forebygge og stoppe konflikt og vold, siger Grandi.

Over to tredjedele af de personer, som er flygtet ud af deres land, kommer fra blot fem lande.

I Syrien er 6,7 millioner flygtet ud af landet. I Venezuela gælder det 4,0 millioner, i Afghanistan 2,6 millioner, i Sydsudan 2,2 millioner og i Myanmar 1,1 million.

Men også kriser i Etiopien, Sudan, Sahel-regionen, Mozambique, Afghanistan og Colombia har resulteret i en stigning i antallet af internt fordrevne i landene.

/ritzau/