Verdens ældste mand var en nøjsom skrædder gennem et meget langt liv

Han havde sans for sæder og skikke, japaneren Yasutaro Koide, der nu er død i en alder af 112 år

I august sidste år blev Yasutaro Koide under stor festivitas optaget i Guiness Rekordbog som verdens ældste mand. Nu er han død i en alder af 112 år som følge af en lungebetændelse. Hvem der afløser ham som verdens ældste mand, er endnu ikke afklaret.
I august sidste år blev Yasutaro Koide under stor festivitas optaget i Guiness Rekordbog som verdens ældste mand. Nu er han død i en alder af 112 år som følge af en lungebetændelse. Hvem der afløser ham som verdens ældste mand, er endnu ikke afklaret.

Verdens ældste mand, japaneren Yasutaro Koide, døde i dag af dårligt hjerte og lungebetændelse på et sygehus i storbyen Nagoya, to måneder før han ville have kunnet fejre sin 113 års fødselsdag.

Koide havde været skrædder gennem hele sit liv, han syede alt sit tøj selv, fra undertøj til overfrakke. Og da han i august sidste år mødte den japanske presse i anledning af, at han af Guinness Rekordbog var blevet anerkendt som verdens ældste mand, var han iført et par bukser, som han selv havde syet, da han var over 80 år.

Han var altid striks med, at de gode gamle sæder og skikke skulle følges, fortæller hans 49-årige barnebarn, Aya Kikuchi, til det lokale dagblad i Nagoya, Chunichi Shimbun. Han var et stædigt gemyt, men blev mildere med alderen, fortæller hun:
”Det var hans livsstil at undgå at blive stresset,” som barnebarnet siger.

Aya Kikuchi havde næsten aldrig set ham andre steder end foran sin elskede symaskine, siger hun. Yasutaro Koide blev født den 13. marts 1903 i havnebyen Tsuruga i Fukui-regionen ved kysten ind mod Det Japanske Hav.

Han blev udlært som skrædder i storbyen Osaka, men vendte hjem til et langt livs virke i en herretøjshandel i Tsuruga på sin hjemegn, hvor han gennemlevede Anden Verdenskrig og de fattige år efter krigen. Gennem alle årene syede fine jakkesæt og frakker til sine kunder. Først i en alder af 107 flyttede han til Nagoya for at være tæt på sin datter. Han havde syv børn, ni børnebørn og mindst et oldebarn.

Han kom hver dag i et ældrecenter, men boede hjemme indtil det sidste. Så sent som i august i fjor, da verdenspressen kom på besøg, var han i stand til at spadsere rundt i hjemmet på sine egne ben, han havde stadig sine egne tænder, og han kunne læse avisen uden briller.

Når han havde været i stand til at leve så længe, forklarede han det selv med, at han ikke havde røget og drukket, at han altid havde ladet være med at presse sig selv, og at han havde været glad for det liv, han havde fået.

Japan har over 61.000 borgere, som er over 100 år, og heraf er 90 procent kvinder. Der lever stadig mindst 10 kvinder rundt om i verden, der er ældre end 112. Heraf er fem ligeledes japanere. En ottendedel af alle japanere er over 75 år, og overvægten af ældre er endnu mere udtalt end i andre udviklede industrisamfund i verden.