Prøv avisen

Verdens ældste var måske en løgnhals

Jeanne Calment fremviser i 1995 beviset fra Guinness World Records på, at hun er den ældste person i verden. Men forskere mener, at Jeanne i virkeligheden døde i 1930'erne, og at datteren derefter overtog hendes identitet. Foto: Georges Gobet/Ritzau Scanpix

Har den franske kvinde Jeanne Calment taget en enorm hemmelighed med sig i graven? Det mener forskere, som tvivler på, at hun virkelig blev 122 år gammel.

122 år og 164 dage. Så gammel blev den franske kvinde Jeanne Calment, der døde i 1997 og fortsat sidder på rekorden som den længstlevende person i verden.

"Gud må have glemt mig," plejede Calment at sige.

Nu mener russiske forskere dog at have fundet frem til, at rekorden er fup.

Matematiker Nikolaj Zak og alderdomsforsker Valerij Novoselov har i månedsvis analyseret biografier, interview og billeder af Jeanne Calment.

De har også talt med indbyggere i og gennemgået offentlige dokumenter fra den sydfranske by Arles, hvor hun boede.

"Det har fået mig til at konkludere, at Yvonne, Jeanne Calments datter, overtog moderens identitet," fortæller Zak.

Historien går ellers på, at datteren døde af lungehindebetændelse i 1934.

Men Zak mener, at det faktisk var Jeanne Calment selv, der omkom. Efterfølgende skulle Yvonne så have overtaget moderens identitet for at undgå at betale arveafgift, lyder teorien.

Hvis det er sandt, var det altså Yvonne, der omkom i 1997. Og det var i en alder af 99 - ikke 122 - år.

Det er blandt andet oplysninger om Jeanne Calments udseende på id-papirer fra 1930'erne, der giver grobund for mistanken om svindel.

Ifølge hendes id var øjenfarven mørk, og hun var blot 152 centimeter høj. Intet af dette stemmer overens med, hvordan hun senere så ud.

"Som læge har jeg altid været i tvivl om hendes alder," siger Valerij Novoselov, der står i spidsen for alderdomsforskning ved Moscow Society of Naturalists.

"Hendes musklers tilstand var anderledes end hendes jævnaldrende. Hun kunne sidde op uden nogen støtte. Hun viste ingen tegn på demens," siger han.

De russiske forskeres mistanke blev forstærket, da de fandt ud af, at Calment havde beordret, at nogle af de ældste billeder af hende skulle brændes, da hun blev en kendt person.

Zak og Novoselov har offentliggjort deres studie på en forskningsportal på nettet. Her deler konklusionerne vandene.

Generelt er videnskabsfolk dog ærgerlige over, at der i forbindelse med Jeanne Calments død ikke blev foretaget nogen obduktion, der kunne gøre os klogere på, hvorfor hun levede så længe.

Selv har hun fortalt, at hun nød at spise chokolade og drikke portvin. Hun snuppede også en cigaret med jævne mellemrum, indtil hendes helbred begyndte at svækkes.

Idéen med at granske Calments liv opstod, da Zak gik i gang med at skabe en matematisk model for personer, der bliver over 110 år gamle.

"Jo mere jeg undersøgte, desto flere modsætninger fandt jeg," siger Zak.

Aldersrekorden er en del af Guinness World Records og blev i sin tid godkendt af den franske alderdomsforsker Jean-Marie Robine.

Hun siger, at hun "aldrig har været i tvivl om ægtheden" af Calments papirer og revser de russiske forskere for at "ignorere fakta, der taler for Calments høje levealder".

Andre er mere positive omkring den nye forskning. Det gælder blandt andre Nicolas Brouard, forskningschef på Frankrigs nationale institut for demografi.

"Det er et meget godt stykke arbejde og et argument for at grave Jeanne og Yvonne Calments lig op," siger Brouard.

Dna-test vil kunne sætte punktum for debatten, mener han.

/ritzau/AFP