Prøv avisen

Verdens største valg begynder i dag

Agartala, India. 6th April 2014 - - An Indian election official carrying Electronic Voting Machines (EVM) walks to distribute to polling officials on the eve of India's general election at Agartala. - - More than eight hundred millions of registered voters will cast their ballots across India in nine-phase of elections that starts from April 07, 2014. Foto: .

Indiske vælgere vil prøve noget nyt. De er trætte af Kongrespartiet med Gandhi-familien og stemmer efter alt at dømme hindu-nationalister til magten

Vælgerskaren i Indien er bekymret: Urolig for arbejdspladserne, vred over korruptionen.

Konsekvenserne af frustrationen kommer over de næste uger, når Indien, verdens største demokrati, holder parlamentsvalg.

Første runde af valget begynder i dag, og holder målingerne, så vil det nationalistiske, hinduistiske parti Bharatiya Janata (BJP) vinde magten.

I de seneste 10 år er Indien blevet regeret af det venstreorienterede Kongresparti og Gandhi-familiedynastiet.

Men det ser ud til at være slut nu. Målingerne siger, at de unge i stigende grad ønsker forandring. De er trætte af den linje, landet har lagt sig på, utilfredse med høje priser på madvarer.

Lederen af BJP hedder Narendra Modi. Han har tre gange været førsteminister i den vestlige delstat Gujarat, er søn af en te-sælger, er ungkarl og er steget op i rækkerne inden for BJP, så han nu er kørt i stilling til at blive Indiens næste premierminister.

LÆS OGSÅ:
Indien forbereder sig på historisk valg

Hans ry er godt nok svinet noget til af religiøse uroligheder i Gujarat, og han regnes for at være fjendtligt indstillet over for muslimer. Men han portrætteres også som en økonomisk reformist, der kan sætte ny gang i økonomien og skabe arbejdspladser.

I de seneste seks måneder har jeg i hver en krog af Indien talt om forandringer af Indiens fremtid, udvikling, ungdomsbeskæftigelse og respekt for kvinder, siger han.

Meningsmålingerne fortæller, at BJP bliver det største parti i det næste parlament, der har 543 medlemmer.

Nu er målinger i Indien ikke altid lige troværdige, så de skal tages med forsigtighed. Målingerne giver heller ikke partiet absolut flertal, så det ligner en koalition mellem BJP og et eller flere af de regionale småpartier.

Modi er kendt i omverdenen. Han er stadig sværtet af begivenhederne i 2002 i Gujarat, da omkring 1000 mennesker, de fleste muslimer, blev dræbt under uroligheder.

Det førte til, at USA og en række europæiske lande boykottede ham i de næste 10 år.

Han er aldrig kendt skyldig i forbrydelser i forbindelse med urolighederne, men en kvinde, som han havde udnævnt til minister, blev i 2012 kendt skyldig i at have organiseret nogle af de voldsomste uroligheder. Hun blev idømt fængsel på livstid.

Modis hovedmodstander er den 43-årige Rahul Gandhi, fjerde generation i den politiske blodlinje i Gandhi-klanen. Han er tidligere ledelseskonsulent og har meget at bevise.

Han fører for første gang Kongrespartiet til valg, og det kan blive grimt. Nogle målinger siger, at det bliver partiets værste valg nogensinde. I øvrigt er hans mor, Sonia Gandhi, formelt leder af partiet.