Verdens største rumraket eksploderer kort efter opsending

Rumraketten "Starship" fra SpaceX blev torsdag sendt afsted, men eksploderede tre minutter efter opsendingen.

Der var stor jubel, da "Starship" torsdag blev sendt afsted fra SpaceX' rumbase i Texas.
Der var stor jubel, da "Starship" torsdag blev sendt afsted fra SpaceX' rumbase i Texas. Foto: Spacex/Reuters.

Verdens største rumraket, "Starship" fra SpaceX, eksploderede torsdag, kort efter at den blev sendt afsted fra en rumbase i Texas.

Det viser direkte billeder af opsendingen fra britiske BBC.

"Starship" blev opsendt fra SpaceX's rumbase i Boca Chica i den amerikanske delstat Texas tæt på den mexicanske grænse. Det skete nogle få minutter efter den planlagte opsending klokken 15.28 dansk tid.

Opsendingen skulle oprindeligt have fundet sted mandag. Det blev dog udskudt, fordi en af trykventilerne var frossen.

Der var derfor tydelig euforisk stemning hos "Starship"-holdet, da det torsdag blev oplyst, at opsendingen ville finde sted.

De tilstedeværende på rumbasen - herunder SpaceX-ejer Elon Musk - talte i fællesskab ned fra ti og fejrede opsendingen i stor fælles jubel.

Kort efter opsendingen faldt stemningen dog en smule. Tre minutter efter at den blev sendt afsted, eksploderede den ubemandede rumraket således.

Holdet bag den 120 meter høje "Starship" betragter dog alligevel opsendingen som en succes, fordi det rent faktisk lykkedes at få raketten sendt afsted. Det oplyser BBC.

På SpaceX' Twitter-konto tages eksplosionen også relativt roligt.

- Som om testflyvningen ikke var spændende nok i sig selv, så blev "Starship" også hurtigt og uplanlagt skilt ad før separation.

- Tillykke til hele SpaceX-holdet med en spændende første testflyvning med "Starship", lyder det fra rumfartsvirksomheden.

Også SpaceX' stifter, milliardæren Elon Musk, lykønsker "Starship"-holdet.

- Tillykke SpaceX med en spændende testopsending af "Starship.

- Vi har lært meget frem mod den næste opsending om nogle få måneder, skriver Elon Musk.

Elon Musk er også stifter af elbilgiganten Tesla og ejer af det sociale medie Twitter. Han er verdens næstrigeste mand med en anslået formue på 176 milliarder dollar - svarende til 1200 milliarder kroner.

/ritzau/