Prøv avisen

Verdensledere begræder tabet af Notre Dame

Brandinspektører undersøgte tirsdag Notre Dame-katedralen i Paris. Anklagemyndigheden fortæller, at 50 personer arbejder på at finde ud af, hvorfor branden brød ud mandag aften. Foto: Lionel Bonaventure/Ritzau Scanpix

Statsoverhoveder og politikere viser Frankrig sympati efter branden i Notre Dame. Flere tilbyder hjælp til genopbygningen af den historiske katedral.

Mens Notre Dame mandag aften stod i flammer, glødede internettet, da verdensledere og politikere udviste sorg over tabet af kulturskatten.

Her er et overblik over nogle af de udtalelser, der er kommet.

* Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V):

- Det gør mig ondt at se et af de største symboler på Frankrig i brand. Paris uden #NotreDame er ikke Paris. Som netop udtrykt over for min ven @EmmanuelMacron er mine tanker med det franske folk, skriver han på Twitter.

* EU-præsident Donald Tusk:

- Fra Strasboug - EU's franske hovedstad - vil jeg indkalde alle 28 medlemslande til at tage del i opgaven, skriver Tusk tirsdag morgen på Twitter med henvisning til genopbygning af katedralen.

- Branden af Notre Dame har igen gjort os opmærksomme på, at vi er bundet samme af noget, der er vigtigere og dybere end traktater, udtaler han ifølge nyhedsbureauet AFP.

* Tysklands forbundskansler, Angela Merkel:

- Disse forfærdelige billeder af Notre Dame i brand er smertelige. Notre Dame er et symbol på Frankrig og på vores europæiske kultur. Vores tanker er hos vores franske venner, siger Steffen Seibert, der er talsmand for Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

* Theresa May, Storbritanniens premierminister:

- Mine tanker er i nat med det franske folk og alarmberedskabet, der kæmper mod det forfærdelige flammehav.

* Donald Trump, USA's præsident:

- Så forfærdeligt at se den store brand i Notre Dame-katedralen i Paris. Måske tankfly med vand kunne bruges til at slukke den. Der skal handles hurtigt!, skrev Trump på Twitter umiddelbart efter, at branden var brudt ud.

- Gud velsigne det franske folk, tilføjede han senere på aftenen.

* Ruslands præsident, Vladimir Putin:

- Notre Dame er et historisk symbol for Frankrig, en uvurderlig skat i europæisk og verdens kultur, et af de vigtigste kristne steder. Tragedien, der over natten fandt sted i Paris, efterlader sorg i russernes hjerter, siger Putin i en officiel meddelelse til Frankrigs præsident ifølge nyhedsbureauet AFP.

Putin tilbyder at sende russiske eksperter til Paris for at assistere i restaureringsarbejdet.

* Generalsekretær i FN's organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab (Unesco), Audrey Azoulay:

- Unesco følger situationen nøje og står ved Frankrigs side for at redde og genopbygge denne uvurderlige arv, skriver Azoulay på Twitter.

Notre Dame har stået på Unescos liste over verdens kulturarv siden 1991.

* Dronning Elizabeth af Storbritannien:

- Prins Philip og jeg er dybt berørte over at se billeder af branden, der sluger Notre Dame-katedralen, lyder det i en skriftlig besked fra dronning Elizabeth.

- Jeg giver min beundring til beredskabsstyrelserne, der risikerede deres liv i forsøget på at redde denne vigtige nationalskat.

* Pave Frans:

- Katastrofen har tilført alvorlig skade på en historisk bygning. Men jeg er klar over, at den også har berørt et nationalt symbol, der står pariserne og det franske folks hjerter meget nært, uanset overbevisning, skriver paven i et kondolencebrev tirsdag eftermiddag.

/ritzau/