Vestager beholder EU-job og får flere nye

Trods den amerikanske præsidents vrede mod Margrethe Vestager har EU-Kommissionens kommende formand valgt at give genvalg til danskeren på konkurrenceposten.

"I fordelingen af porteføljer er det kun kvaliteter og fortræffeligheder, der tæller. Og Margrethe Vestager har gjort et helt enestående job som konkurrencekommissær," sagde den kommende kommissionsformand, Ursula von der Leyen.
"I fordelingen af porteføljer er det kun kvaliteter og fortræffeligheder, der tæller. Og Margrethe Vestager har gjort et helt enestående job som konkurrencekommissær," sagde den kommende kommissionsformand, Ursula von der Leyen. Foto: Francois Walschaerts/Ritzau Scanpix.

Meget var lækket på forhånd og derfor almindeligt kendt, da kommende kommissionsformand Ursula von der Leyen tirsdag gik på scenen for at afsløre besætning og rollefordeling i sin EU-Kommission.

Men præsentationen af den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, udløste straks "breaking news" hos et af verdens førende finansmedier Financial Times og forbavsede udbrud af "oh" og "wauw" blandt de fremmødte.

I tillæg til sin nye rolle som ledende næstformand med ansvar for det digitale område og flere underområder skal Vestager beholde sit nuværende job som konkurrencekommissær.

- I fordelingen af porteføljer er det kun kvaliteter og fortræffeligheder, der tæller. Og Margrethe Vestager har gjort et helt enestående job som konkurrencekommissær, sagde von der Leyen som begrundelse.

Der var spekuleret i, om EU's anspændte forhold til USA skulle løsnes ved at flytte danskeren fra konkurrenceområdet, da hendes milliardbøder til amerikanske virksomheder har vakt præsident Donald Trumps vrede.

Hun er en "tax lady", som "hader USA", har han vrisset.

Med de mange roller ser det ud til, at Vestager får større magt i EU-Kommissionen.

- Det er altid svært at sige, hvad det bliver til. For magt ligger i processerne, sagde hun selv på spørgsmålet efter præsentationen.

Den danske kommissær er især optaget af at gøre EU-borgernes "rettigheder til virkelighed" i den digitale verden.

Hun mener, at det aktuelt er for uoverskueligt for borgere at vide, hvad de giver store it-virksomheder af rettigheder over private data.

Ledelsen af Ursula von der Leyens kommission bliver anderledes struktureret end den nuværende. Øverst er formand Leyen. Under hende skal tre ledende næstformænd styre overordnede områder.

Det gælder ud over Vestager hollænderen Frans Timmermans, som er førsteafløser for von der Leyen med ansvar for klima. Letten Valdis Dombrovskis har overordnet ansvar for den økonomiske politik.

Ursula von der Leyen har tilsyneladende fulgt den siddende formand Jean-Claude Junckers beslutning i 2014 om at tildele ansvar til kommissærer fra lande, som har udfordringer med det konkrete område.

Det gælder eksempelvis Italiens kommissærkandidat, Paolo Gentiloni, som skal have ansvar for økonomi.

Italien har de seneste år hele tiden bevæget sig på kanten af det tilladte i finanspolitikken. Og landet har - ifølge EU-Kommissionen - flere gange bevæget sig ud over kanten.

Det er også blevet bemærket, at irske Phil Hogan får ansvar for handel på et tidspunkt, hvor Storbritannien vil forlade EU, og nye handelsrelationer mellem EU og briterne skal forhandles.

Det er nu op til EU-Parlamentet, om det kommissærhold, som von der Leyen har sat, også skal tiltræde om lidt under to måneder.

Alle kandidater skal således igennem en individuel høring i relevante udvalg i EU-Parlamentet, som siden skal stemme om den samlede kommission.

Det sker normalt, at en eller flere kandidater må skiftes ud, før parlamentet vil godkende hele pakken.

Vestager havde ingen problemer ved hendes første høring i EU-Parlamentet i 2014.

/ritzau/