Prøv avisen

Vestager isoleres i udenrigsdebat

Margrethe Vestager. – Foto: .

Et stort flertal finder det helt forkert, at De Radikale rejser debat om Danmarks aktivistiske udenrigspolitik netop nu

Knap har røgen efter selvmordsbomben i Islamabad lagt sig, før sagen giver indenrigspolitiske dønninger. Den radikale leder, Marianne Vestager, fyrede op under debatten allerede mandag aften, da hun åbnede for en ny debat om Danmarks udenrigspolitiske kurs.

Det skulle hun aldrig have gjort ifølge Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti. At sætte spørgsmålstegn ved Danmarks aktivistiske udenrigspolitik lige nu, ville kun give terroristerne mod på at smide flere bomber, lod de forstå efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn i går.

Et terrorangreb er en uendelig dårlig baggrund for at diskutere udenrigspolitik og vore interne diskussioner herhjemme blandt andet om vores ytringsfrihed, sagde Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, med direkte adresse til Margrethe Vestager.

Helle Thorning-Schmidt lagde samtidig luft til Dansk Folkepartis udtalelser om, at Danmark skulle være blevet et hadeobjekt i den muslimske verden på linje med USA og Israel.

Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, kaldte det sølle, at Margrethe Vest-ager rokker ved grundlaget for den aktivistiske udenrigspolitik. Hun henviste i øvrigt til, at De Radikale også står bag Danmarks engagement i Afghanistan.

Margrethe Vestager kunne slet ikke forstå de øvrige partiers bestyrtelse over, at hun havde tilladt sig at bruge det grammatiske tegn, spørgsmålstegnet.

Det er meget tankevækkende, at denne lejlighed bliver brugt til at sige om andre, at nogen går terroristernes ærinde. Er der noget, der er enighed om i det danske folketing, fra De Radikale til Dansk Folkeparti, så er det, at kampen mod islamisme, anden ekstremisme og terrorisme står aller-allerhøjest på vores liste over, hvad vi skal gøre for at få en bedre verden, sagde Margrethe Vestager.

Hun fik støtte til at de-battere udenrigspolitikken fra SFs ordfører, Holger K. Nielsen, og udenrigsminister, Per Stig Møller (K), fandt ikke nogen grund til at kritisere den radikale ordfører. Han hæfter sig ved, at der fortsat er bred opbakning til Danmarks indsats i Afghanistan.

Så værdidebatten fortsætter efter de skillelinjer, som allerede blev lagt ud under Muhammed-kriserne, men nu med Socialdemokraterne entydigt på samme side som regeringen og Dansk Folkeparti.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk