Vesteuropa mangler hårdføre høstarbejdere: ”Vi har haft danskere. Det går ikke”

Coronavirus har givet landmænd i hele EU problemer med at skaffe arbejdskraft til at høste. Mange østeuropæiske sæsonarbejdere holder sig hjemme, og migranter uden lovlige papirer tør ikke længere arbejde sort. Arbejdsløse europæere er ikke løsningen, siger landmændene

Især italiensk landbrug har brug for migranter til at høste alle mulige former for afgrøder – som her tomater. Men mange migranter er nu gået under jorden på grund af corona og frygten for at blive udvist. Billedet er fra et tomatgartneri i Gavorrano i den vestlige del af Toscana.
Især italiensk landbrug har brug for migranter til at høste alle mulige former for afgrøder – som her tomater. Men mange migranter er nu gået under jorden på grund af corona og frygten for at blive udvist. Billedet er fra et tomatgartneri i Gavorrano i den vestlige del af Toscana. Foto: Alberto Pizzoli/AFP/Ritzau Scanpix.

Lige nu ligger salaten i bunker og rådner i Norditalien. Snart risikerer andre forårsafgrøder som asparges og jordbær den samme skæbne i store dele af Europa. De arbejdere, der skal plukke, er der ikke. Mange af de migranter, som landbruget plejer at bruge til høsten, med eller uden arbejdstilladelse, mangler.

Nogle sæsonarbejdere fra Østeuropa bliver hjemme på grund af frygt for coronavirussen, andre tager ikke afsted, fordi de er bange for ikke at kunne krydse grænserne. De seneste uger har desperate landmænd i Tyskland og Storbritannien specialchartret fly for at få arbejdskraft ind blandt andet fra Rumænien til at plukke asparges.

Også i Danmark er der nervøse avlere. I Viborg skal Ole Mogensen, indehaver af Kastaniegården, snart i gang med at plukke jordbær.

”Sidst i maj har jeg brug for 70 sæsonarbejdere, og de skal helst komme 14 dage før, så de kan komme i karantæne inden. Jeg føler, at jeg er ude at svømme, fordi jeg ikke ved, om de kan komme ind i landet. Som det er nu, er det en enkelt betjent nede ved grænsen, der afgør, om de kan komme over,” siger han.

Ole Mogensen kan ikke bruge dansk arbejdskraft i stedet for sæsonarbejderne, der kommer fra Østeuropa:

”Vi har haft danskere. Det går ikke. De vil ikke stå op klokken fire om morgenen i regnvejr.”

Også i Italien siger mange landmænd, at de ikke kan bruge italienere til det hårde arbejde i markerne, og det akutte behov overalt i Europa for arbejdskraft i landbruget har rejst en ny debat om migranters rolle i den europæiske økonomi. Fagforeninger og politikere stiller krav om at få lovliggjort de især afrikanske migranter, der lever uden for systemet.

Overalt i Europa benytter landbruget sig i høstsæsonen af arbejdere fra Østeuropa, som arbejder lovligt, men i lande som Italien og Spanien benytter man sig også af migranter, især afrikanere. I Italien er der hundredtusinder af migranter uden opholdstilladelse, som normalt blandt andet ernærer sig ved løsarbejde på landet, men siden udbruddet af coronavirus lever de endnu mere skjult end før. Med de mange politikontroller tør de ikke bevæge sig omkring af frygt for at blive fanget uden papirer.

Den italienske landbrugsminister, Teresa Bellanova, foreslog i tirsdags, at Italien en gang for alle gør noget ved problemet og får lovliggjort de omkring 600.000 migranter fra lande uden for EU, der skønnes at leve i Italien. Ministeren mener, at de udgør en arbejdskraft, som landet har brug for.

”Nu må det være slut med hykleriet og med at stikke hovedet i sandet,” skrev ministeren i en kommentar i den italienske avis Il Foglio.

Ifølge Bellanova bør Italien give de migranter, der nu lever under jorden, opholdstilladelse, dels for at hindre sult, sygdom og anden nød i de barakbyer og andre steder, hvor de gemmer sig, dels for at sikre fødevareforsyningen.

”Mens hele fødevaresektoren kæmper for at garantere, at der kan komme mad på bordet, kan vi ikke acceptere, at produkter rådner op på markerne. Vores landbrug er i store problemer, og de næste uger, når mange afgrøder bliver modne, kan ødelægge det for altid,” skrev ministeren.

Hun blev øjeblikkeligt modsagt af blandt andre Matteo Salvini, tidligere indenrigsminister og leder af det højrenationale parti Lega.

Andrew Geddes, professor i immigrationsstudier på Det Europæiske Universitetsinstitut i Firenze, mener, at coronakrisen kan ændre europæeres syn på og opfattelse af migranter:

”Vi kan ikke vide det endnu, men i nogle lande ser vi en meget større opmærksomhed om betydningen af de jobs, som migranter udfører. Ikke kun i landbruget, men også i sundheds- og socialsektoren, hvor de jobs nu bliver set som essentielle, og migranter i højere grad opfattes som nogle, der yder en indsats.”

I Danmark siger Jens Bjørn Poulsen, direktør for brancheorganisationen Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere, at de danske avlere ikke bør få problemer med at få østeuropæiske sæsonarbejdere over grænsen. Han siger, at der er en hotline, de kan ringe til. Han mener, at det største problem er, at mange østeuropæere enten ikke kan forlade deres eget land eller kan få problemer med at krydse grænser på vej til Danmark.