Vestlige kampvogne kan afgøre Ukraines skæbne. Her er hvorfor

For første gang siden Ruslands invasion for knap et år siden sender vestlige lande nu moderne kampvogne til Ukraine forud for en forventet storoffensiv til foråret

Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, i samtale med tyske soldater foran en Leopard 2-kampvogn under en øvelse på militærområdet i Ostenholz i Nordtyskland. Den tyske kampvogn, som betragtes som en af verdens bedste, vil nu blive eksporteret i dusinvis til Ukraine for at hjælpe landet med at modstå den russiske invasionsmagt.
Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, i samtale med tyske soldater foran en Leopard 2-kampvogn under en øvelse på militærområdet i Ostenholz i Nordtyskland. Den tyske kampvogn, som betragtes som en af verdens bedste, vil nu blive eksporteret i dusinvis til Ukraine for at hjælpe landet med at modstå den russiske invasionsmagt. Foto: Ronny Hartmann/AFP/Ritzau Scanpix.

Den tyske Leopard 2 er en af verdens førende kampvogne, og trods sine 64 tons kampkraft sammenligner militæreksperter den med en adræt bokser, som kan bevæge sig frit i alle retninger, mens den russiske hærs kampvogne er langt mere gumpetunge. Der findes flere end 2000 af de højteknologiske kampvogne i vestlige lande, og blot 100 af dem vil kunne have en væsentlig effekt på kampene i Ukraine.

Det kan med andre ord blive afgørende for krigens udfald og Europas fremtid, at Tyskland nu efter intenst pres fra sine allierede har godkendt leverancer af den i Kyiv længe ventede elitekampvogn til den ukrainske hær.

“Denne militære bistand er en investering i Europas sikkerhed og i den europæiske enhed,” siger Pavel Baev, der er forskningsprofessor ved det internationale fredsforskningsinstitut i Oslo, Prio, med ekspertise i Rusland.

Den tyske regering har besluttet at levere mindst 14 Leopard 2-kampvogne til Ukraine og samtidig give andre lande lov til at eksportere den tyskproducerede tank til det krigsramte land.

"Beslutningen følger vores velkendte linje om at støtte Ukraine, så godt vi kan. Vi handler internationalt på en nøje koordineret måde," sagde Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, i en meddelelse efter en debat onsdag morgen i Forbundsdagen.

Ukraine klædt på til modoffensiv 

Målet er hurtigt at samle to kampvognsbataljoner med Leopard 2-kampvogne, meddelte regeringens talsmand Steffen Hebestreit ifølge tyske medier.

Dermed er der sat punktum for flere ugers strid, som har belastet forholdet mellem de vestlige allierede alvorligt og ifølge iagttagere slået skår i Tysklands internationale omdømme. Ukraine har desperat brug for de vestlige kampvogne for at kunne modstå en russisk storoffensiv, som forventes at finde sted til foråret. For øjeblikket gør russiske lejesoldater fra den berygtede Wagner-gruppe fremskridt under voldsomme kampe mod den ukrainske hær i den østukrainske by Bakhmut.

“Det afgørende ved Leopard 2-kampvogne er ikke, at de er verdens bedste, men at de er meget udbredte, og derfor åbner det her for, at Ukraine kan få rigtig mange af dem,” siger Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

“Det er ganske enkelt nødvendigt for, at Ukraine har militærkøretøjer nok. Det vil sætte Ukraine i stand til at stå imod et russisk pres og måske at kunne gennemføre en offensiv hen over sommeren,” siger Anders Puck Nielsen og tilføjer, at Ukraine allerede havde fået lovning på britiske Challenger 2-kampvogne, som er lige så gode som Leopard 2, men at det ikke er nok til at dække Ukraines behov. 

Polen – Ukraines mest højlydte støtte blandt EU-landene – har længe ønsket at sende 14 Leopard 2-kampvogne til Ukraine. Derudover står lande som Norge, Holland, Spanien og Finland også klar til at sende kampvogne til Ukraine, og den tyske våbenproducent Rheinmetall meddelte tirsdag, at den kan levere i alt 139 Leopard-kampvogne – nogle af dem i den nærmeste fremtid.

Nyheden er blevet modtaget med lettelse i Ukraine.

"Vi vil få alt, alt til generobringen af vores områder og til modoffensiven. Tankførere vil være glade, ligesom artillerister og senere piloter," skriver den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyjs kontorchef, Andriy Yermak, på beskedtjenesten Telegram.

Ukraine ønsker at generobre de områder, som russerne har besat i den østlige Donbass-region og i den sydlige del af landet, herunder Krimhalvøen. Ukraines præsident Zelenskyj reagerer mere tilbageholdent på nyheden om levering af kampvogne. I sin videotale tirsdag aften understregede Zelenskyj behovet for en "hurtig gennemførelse" af løfter om militært udstyr. Ukraine har brug for 300 kampvogne for at vende krigens gang mod Rusland.

"Det drejer sig ikke om 5, 10 eller 15 kampvogne. Behovet er større," sagde han.

Tysk tøven har været fatal 

Den tyske beslutning kom i kølvandet på den amerikanske beslutning om at levere M1 Abrams-kampvogne til Ukraine. 

Præsident Joe Bidens regering planlægger at sende op til 50 kampvogne til Ukraine, sagde amerikanske embedsmænd tirsdag ifølge amerikanske medier. Tysklands socialdemokratiske forbundskansler, Olaf Scholz, får dermed det, han så desperat har ønsket af den amerikanske præsident, nemlig at USA også ville deltage i leveringen af kampvogne, så Tyskland ikke står alene. Den tyske modvilje mod at agere aggressivt ved at tilbyde kampvogne til Ukraine er rodfæstet i landets politiske kultur efter Anden Verdenskrig, hvor mantraet har været “aldrig mere krig”.

Tysklands tøven i spørgsmålet om kampvogne har dog været fatal, mener Keir Giles, leder af forskningsgruppen Conflict Studies Research Centre, seniorrådgiver ved programmet for Rusland og Eurasien ved den britiske tænketank Chatham House og senest forfatter til bogen “Russia's War on Everybody” (Ruslands krig mod alle) fra november 2022.

“Tysklands tøven og udsættelse på et tidspunkt, hvor forberedelserne til foråret er afgørende og for længst burde have været gennemført, vil have direkte omkostninger i form af tabte ukrainske liv,” siger han.

Tysklands største avis, Bild, noterede tirsdag, at ordet "scholzen", en omskrivning af kansler Scholz' navn, i Vesten er blevet brugt "som synonym for at forhale, komme med undskyldninger og trække tiden ud", mens "russiske propagandister anerkendende hylder Scholz".

Denne skade på det tyske omdømme kan imidlertid tvinge kansler Scholz til at være mere proaktiv med den næste beslutning – om at forsyne Ukraine med langtrækkende angrebssystemer, siger Pavel Baev fra det internationale fredsforskningsinstitut i Oslo, Prio. 

“Det interessante ved denne kampvogns-diskussion er, at man i Moskva har en tendens til at fortolke enhver uenighed som et tegn på splittelse i den vestlige alliance, mens uenigheder i virkeligheden er et naturligt mønster i dens funktion, så de er ikke tilbageslag, men snarere incitamenter til at komme videre,” siger han.

Ruslands røde linjer “opdigtede”

Når Tyskland og USA indtil nu har undgået at levere tunge panserværn, skyldes det, at man er på vagt over for at give Kreml anledning til at optrappe konflikten. Moskva har advaret om, at leverancer af moderne angrebsvåben til Ukraine vil krydse Ruslands “røde linjer”, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, har truet med "konsekvenser, der er større end nogen af dem, I har stået over for i historien" mod de lande, der forsøger at hindre hans snart et år lange krig i Ukraine.

Leverancer af kampvogne til Ukraine er "endnu en åbenlys provokation" mod Rusland, skriver Anatoly Antonov, Ruslands ambassadør i USA, på Telegram.

Men Ruslands snak om røde linjer er opdigtede, mener Keir Giles fra Conflict Studies Research Centre.

“De er en afskrækkelseskampagne, der ganske vist er meget vellykket, men som i virkeligheden ikke er baseret på reelle russiske kapaciteter. Dette er særlig tydeligt på det nukleare område, hvor USA og Tyskland er fikseret på Ruslands intimidering, trusler og retorik i et omfang, hvor de slet ikke er opmærksomme på Ruslands faktiske nukleare doktrin, og hvornår Moskva mener, at atomvåben kan være nyttige eller endog anvendelige – og ingen af disse omstændigheder gør sig gældende i Ukraine,” siger Keir Giles.

“Rusland ved, at når først tabuet om brug af atomvåben er ophævet, er der ingen vej tilbage, og det vil efterlade Moskva i en væsentligt svagere position end før som følge af en uundgåelig ukontrollerbar optrapning,” siger han.