Forsker: Vi lever i den mest politiske tid siden Murens fald

Boris Vormann. Foto: Milena Schlösser

Vi lever ikke i en post-politisk æra, som nogle mener, men tværtimod i en meget politisk tid. Formentlig den mest politiske tid siden Berlinmurens fald
Boris Vormann

Vestlige vælgere på højre- og venstrefløjen har fundet fælles fodslag i en tiltagende vrede mod den voksende ulighed, som begyndte med 1980’ernes økonomiske liberalisme under Thatcher og Reagan. Det mener Boris Vormann, medforfatter til bogen ”Demokratiernes krise og hvordan vi overvinder dem”

Mange europæere blev nærmest euforisk overmandet af den nye tids muligheder, da Berlinmuren faldt i 1989. Kommunismen, en kolos på lerfødder, og dens planøkonomi blev lagt i graven, og de vestlige liberale demokratier havde endelig bevist, at de sad med den bedste model til at håndtere økonomiske forandringer. Nu skulle de frie markedskræfter sørge for, at alle kunne få en stor bid af kagen. Men det gik ikke som ventet. Tværtimod voksede uligheden, finanskrisen i 2007 tvang folk fra hus og hjem, og nu er vi nået dertil, hvor det politiske etablissement får folks vrede at føle på tværs af de traditionelle politiske fløje.

Det mener Boris Vormann, som er gæsteprofessor i statskundskab og politisk økonomi ved John F. Kennedy Instituttet for Nordamerikanske Studier, Det Frie Universitet i Berlin og medforfatter til bogen ”Demokratiernes krise og hvordan vi overvinder dem”, som udkommer til oktober.

”Vi lever ikke i en post-politisk æra, som nogle mener, men tværtimod i en meget politisk tid. Formentlig den mest politiske tid siden Berlinmurens fald. Man gik ud fra, at vi var nået til den bedste af alle

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.