Prøv avisen

Vicepræsident-duel: Her er de to kandidater

Republikanernes vicepræsident-kandidat Paul Ryan (th) og USA''s nuværende vicepræsident Joe Biden (tv) i debat torsdag aften d.11.oktober 2012. AFP PHOTO/Michael REYNOLDS/Pool Foto: Michael Reynolds

Veteranen Joe Biden skal forsøge at vende Obamas dårligere meningsmålinger, når han duellerer med Paul Ryan

Demokraten Joe Biden:

* Joseph Robinette "Joe" Biden, Jr. er født 20. november 1942 i Scranton i Pennsylvania som den førstefødte af fire søskende i en irsk-katolsk familie.

* Biden har en B.A. i historie og statskundskab fra The University of Delaware og har læst jura på Syracuse Law School i New York.

* Han blev som 29-årig valgt ind i Senatet som en af de yngste nogensinde.

* Han forsøgte forgæves at blive Demokraternes præsidentkandidat i 1988 og 2008 og overvejede at stille op i 2004, men gjorde det ikke.

* I august 2008 blev det offentliggjort, at Biden skulle være Barack Obamas vicepræsidentkandidat ved det amerikanske præsidentvalg samme år.

* Han er således den 47. vicepræsident i USA.

* Biden er kendt for at være en skarp - og til tider lidt for åbenmundet - debattør, hvis styrke er udenrigspolitik.

* Han har tre børn med sin første kone, Neilia Hunter. Hun og deres etårige datter døde i en bilulykke i 1972. Han giftede sig igen i 1977 med Jill Jacobs. De to har et barn sammen.

Republikaneren Paul Ryan:

* Paul Davis Ryan er født 29. januar 1970 i Janesville i Wisconsin som den yngste af fire søskende i en irsk-katolsk familie.

* Han er uddannet fra Miami University i Ohio, hvorfra han har en B.A. i økonomi og statskundskab.

* Siden midten af 1990'erne har han arbejdet med politik som rådgiver og taleskriver for flere amerikanske politikere.

* I 1998 blev han valgt ind i Repræsentanternes Hus.

* Han er formand for Budgetkomitéen i Repræsentanternes Hus, hvor han spiller en vigtig rolle i Republikanernes langsigtede budgetpolitik.

* Ryan betegnes som en budget-haj, hvis styrke er økonomi. En af hans kæpheste er at få demonteret Obamas kostbare sundhedsreform.

* Han blev i 2000 gift med Janna Little, som han har tre børn med.

Kilder: BBC, Washington Post, whitehouse.gov, AFP og Reuters.