Vil Unesco fraskrive jøderne deres tilknytning til Tempelpladsen?

Nyt resolutionsforslag er både en kritik af, hvordan Israel tager hånd om helligdommene i Jerusalem og samtidig et udtryk for antisemitisme i sin reneste form, mener journalist

Tempelpladsen i Jerusalems gamle bydel er et af jødedommens og islams helligste steder og jævnligt centrum for uroligheder i konflikten mellem Israel og palæstinensere. Her ses muslimske kvinder i bøn på pladsen ved den nylige afslutning af ramadanen. I baggrund ses Klippemoskéen. –
Tempelpladsen i Jerusalems gamle bydel er et af jødedommens og islams helligste steder og jævnligt centrum for uroligheder i konflikten mellem Israel og palæstinensere. Her ses muslimske kvinder i bøn på pladsen ved den nylige afslutning af ramadanen. I baggrund ses Klippemoskéen. – . Foto: Ammar Awad.

Få debatter kan få de religiøse følelser mere i kog end spørgsmålet om den historiske ret over Jerusalems helligdomme.

Og det er netop den kogende gryde, FN’s kulturorganisation, Unesco, har løftet låget på med et nyt resolutionsforslag, som er faldet mange jøder for brystet. Resolutionen er foreslået af Jordan og Palæstina, der er optaget som stat i Unesco, og den er både en kritik af, hvordan Israel tager hånd om helligdommene i Jerusalem og samtidig et forsøg på at få Jerusalems gamle by optaget på Unescos liste over verdens truede kulturskatte.

Ifølge israelske medier er resolutionen dog primært et forsøg på at udviske jødedommens tilknytning til Tempelpladsen. Resolutionen skulle angiveligt udelukkende omtale pladsen ved dens islamiske navne. Og de steder, jødiske navne optræder, er de sat i citationstegn.

”Dokumentet, der er præsenteret for Unesco, er endnu et ondskabsfuldt og uærligt forsøg på at skade Israels forbindelse til dets hovedstad. Dette er en tendentiøs tekst, og vi håber, at den ikke får støtte fra medlemsstaterne. Jerusalem er den evige hovedstad for Israel og for ingen andre end Israel,” lyder det i en erklæring fra det israelske udenrigsministerium ifølge tv-stationeni24news .

En tilsvarende resolution blev vedtaget af Unescos ledende råd i april, mens den de seneste par uger har været til diskussion i Unescos verdensarvskomité, der består af 21 lande.

Det israelske diplomati har arbejdet hårdt for at få især europæiske lande til modarbejde det jordansk-palæstinensiske forslag.

”Hvis europæerne er ansvarlige for en Unesco-beslutning, der afviser eller ignorerer det jødiske folks tilknytning til Tempelpladsen og Jerusalem, vil de så ikke i samme ombæring afvise deres egen identitet? Der er ingen kristendom uden jødedom, og der er ingen Jesus uden et jødisk Jerusalem og en jødisk tempelplads,” siger Emmanuel Nahshon, udenrigsministeriets talsmand, til avisen Jerusalem Post.

Men set fra en jordansk synsvinkel er resolutionen snarere et forsøg på at sikre, at Israel stopper med at ødelægge og forhindre restaureringen af islamiske helligdomme i Jerusalem.

”Resolutionen, der er udarbejdet i fællesskab med palæstinenserne og den arabiske gruppe i rådet, kræver, at Israel som den besættende magt ikke forhindrer den hashemitiske (jordanske) rekonstruktion af projekter ved de hellige steder,” sagde den jordanske regerings talsperson, Muhammad al-Momani, i april, da den forrige resolution var til afstemning ifølge nyhedsbureauetPetra .

Resolutionen skulle angiveligt have været til afstemning i denne uge, men afgørelsen blev udsat til efteråret på grund af kupforsøget i Tyrkiet, hvor komitéen holdt sit møde. Men den burde ikke være udsat. Den burde helt være droppet, lyder det i israelske medier.

Resolutionen er et udtryk for antisemitisme i sin reneste form, mener journalist og mellemøstforsker ved USC-Universitet i South Carolina, Josef Olmert.

”Hvem har brug for denne slags galskab netop nu? Hvilket gavnligt formål har det? Kan vi forvente, at den gør noget godt for Mellemøsten midt i den ulidelige julivarme? Jerusalem er en krudttønde, og både muslimer og kristne har rettigheder der. At fjerne jøders rettigheder er derfor uacceptabelt,” skriver han i en kommentar i netmediet Huffington Post .

Den hårde kritik fra jødisk og israelsk side har fået Irina Bokova, Unescos generaldirektør, til at blande sig i debatten. Hun understreger, at Jerusalem er udelelig, og at det vil være forkert at afvise eller nedtone de jødiske, kristne og muslimske forbindelser til byen. Det er netop Unescos opgave at bevare denne ånd over Jerusalem, hvilket bliver stadig sværere.

”Dette behov er stærkere end nogensinde før, når Jerusalem er vidne til vold, samtidig med at der bliver opfordret til adskillelse og til ødelæggelse af den multireligiøse karakter i den gamle by. Jeg er bekymret over den måde, som fysisk vold bliver associeret med symbolsk vold, og over den vilje, der er til at udslette historie og til at instrumentalisere kultur,” skriver hun påUnesco.org .