For visse muslimske lande er Taleban gode nyheder

Nogle muslimske lande og organisationer hilser Talebans afghanske styre velkommen. Især Qatar og Tyrkiet fremstår styrket efter magtskiftet i Kabul

Talebans genkomst som Afghanistans magthaver er allerede blevet mødt med forventede lykønskninger fra organisationer som Hamas, Hizbollah og al-Qaeda.
Talebans genkomst som Afghanistans magthaver er allerede blevet mødt med forventede lykønskninger fra organisationer som Hamas, Hizbollah og al-Qaeda. Foto: Hoshang Hashimi/AFP/Ritzau Scanpix.

Mens Taleban bekæmper den afghanske oppositions sidste lommer i Panjshir-provinsen nord for Kabul, og en formel regeringsdannelse rykker nærmere, iagttager vestlige lande stadig udviklingen i Afghanistan med bekymring og diplomatisk forsigtighed.

Ubekræftede meldinger fra Afghanistans uafhængige menneskerettighedskommission om, at Taleban kun tillader kvinder i sundhedssektoren og undervisningssektoren at gå på arbejde med påbud om fuld islamisk beklædning og ledsagelse af et mandligt familiemedlem, skaber tvivl i Vesten om, hvorvidt Taleban overhovedet har ændret sig siden 1990’erne.

Anderledes forholder det sig i dele af den muslimske verden. Den islamistiske bevægelses genkomst som Afghanistans magthaver er allerede blevet mødt med forventede lykønskninger fra organisationer som Hamas, Hizbollah og al-Qaeda. Fælles for de tre terrororganisationer er, at de ser Talebans nye rolle som en sejr over den 20 år lange amerikanske besættelse og et signal om, hvad der venter forude for den israelske besættelse af Vestbredden.

Hamas’ politiske chef, Ismail Haniyeh, ringede ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu til Mullah Abdul-Ghani Baradar, Talebans kommende regeringschef, for at lykønske ham.

”Det er optakten til enden på den israelske besættelse af Palæstina,” sagde Hamas-lederen.

Samtidig har lande som Tyrkiet, Pakistan, Qatar og Oman omtalt den amerikanske tilbagetrækning og Talebans magtovertagelse i positive vendinger og med en god portion håb for Afghanistans fremtid. Således har Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, ifølge BBC sagt, at han tolker Talebans udtalelser med ”forsigtig optimisme”.

"Talebans seneste udtalelser (om amnesti til alle, der har samarbejdet med amerikanerne, red.) har været opmuntrende,” skrev Anwar Gangash, diplomatisk rådgiver for De Forenede Arabiske Emiraters præsident, på Twitter.

Qatar er i årevis af Taleban blevet opfattet som den mest neutrale mægler. Derfor spillede Qatar en nøglerolle i fredsforhandlingerne mellem USA og Taleban, og derfor spiller Qatar også allerede en nøglerolle med hensyn til omverdenens forbindelser til Taleban.

Ifølge den israelske analytiker Zvi Barel fra dagbladet Haaretz er Qatars nøglerolle over for Taleban med til positionere Qatar og Tyrkiet som de to store vindere af den seneste udvikling.

”Inden Kabuls fald aftalte den tidligere afghanske regering med den amerikanske administration, at lufthavnen ville blive beskyttet af tyrkiske styrker. Foranstaltningen skulle forbedre Tyrkiets forhold til USA og dets præsident. Denne aftale er fordampet med den afghanske regerings sammenbrud og flugt, men takket være Qatar er Tyrkiet fortsat den eneste kandidat til at drive og sikre lufthavnen,” skriver Zvi Barel.

Han peger på, at den rolle, som Tyrkiet og Qatar søger at spille i det nye Afghanistan, vil få dem til at fremstå som stærkere spillere i regionen, hvor lande som Saudi-Arabien og Egypten nu bliver tvunget til at revurdere deres forhold til Tyrkiet og Qatar. På den måde er Talebans magtovertagelse med til at præge alliancerne i Mellemøsten.

Qatar og Tyrkiet har ikke udtrykt direkte bekymring for kvinders rettigheder og menneskerettigheder generelt i lyset af Talebans magtovertagelse. Begge landes ageren over for Talebans Afghanistan synes præget af nationale interesser og regional positionering.

Den tydeligste bekymring for Taleban i den muslimske verden er indtil videre blevet formuleret af OIC, Organisationen for Islamisk Samarbejde, der tæller 57 muslimske lande. OIC har direkte opfordret ”den fremtidige afghanske ledelse og det internationale samfund til at sikre, at Afghanistan aldrig igen vil blive brugt som platform for terrorister, og at terrororganisationer ikke vil oprette baser i landet”.

Mens denne udtalelse fra OIC lyder utvetydig, anses den også som pligtskyldig. For OIC’s medlemslande agerer alene og ikke i harmoni med organisationen. Pakistan og Tyrkiet skynder sig at fremme samarbejde med Taleban, mens de siger, at de ikke kan modtage flere afghanske flygtninge. Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater er tavse, fordi de ikke ønsker at ødelægge deres alliance med USA.