Voksende antisemitisme i Europa skal kulegraves

Antallet af overgreb mod jøder er i vækst i Europa, viser rapporter om både Øst- og Vesteuropa. EU vil afdække fænomenet i ny stor undersøgelse

En kvinde holder en plakat med ordene "Jeg er jøde" til en mindehøjtidelighed til ære for den 85-årige jødiske kvinde, som blev stukket ihjel i sin lejlighed i Paris forrige uge af to unge kriminelle med muslimsk baggrund.
En kvinde holder en plakat med ordene "Jeg er jøde" til en mindehøjtidelighed til ære for den 85-årige jødiske kvinde, som blev stukket ihjel i sin lejlighed i Paris forrige uge af to unge kriminelle med muslimsk baggrund. Foto: Thibault Camus/Ritzau Scanpix.

Debatten om et fornyet jødehad og antisemitisme breder sig som en steppebrand i Europa.

Efter de seneste dages afsløringer af muslimske elevers chikane af jødiske børn i Tyskland har polemikken bredt sig til Storbritannien, hvor Labour-lederen Jeremy Corbyns angiveligt antisemitiske holdninger atter har sat fokus på den britiske venstrefløjs forhold til jøder. I Ungarn beskyldes regerings- lederen Viktor Orbán for at bruge antisemitiske stereotyper mod sin ærkefjende, den jødiske rigmand og filantrop Georges Soros.

Og samtidig er Frankrig blevet rystet af et nyt barbarisk overfald, hvor en 85-årig jødisk kvinde blev dræbt i sit hjem i Paris af to unge kriminelle med muslimsk baggrund. Det er det tredje eksempel inden for de senere år, hvor franske jøder overfaldes og dræbes af unge med muslimsk baggrund, der forventer, at jøder er rige og har penge på kistebunden

”Vi står over for en islamisering af jødehadet, som begyndte med, at unge muslimer identificerede sig med Israel-Palæstina-konflikten i 2000. Med udviklingen af jihadismen er jøderne igen blevet udpeget til vantro fjender, og radikaliseringen af en voksende andel af unge muslimer i Europa er stærkt foruroligende for jødernes fremtid,” siger Pierre André Taguieff, historiker og forfatter til en ny bog om ”Den nye bølge af jødehad”, der udkommer i næste måned.

De seneste tal fra det franske indenrigsministerium viser et samlet fald på syv procent i antallet af antisemitiske handlinger i Frankrig i 2017. Men antallet af stærkt voldelige overgreb voksede fra 77 i 2016 til 97 sidste år. I Storbritannien er antallet af antijødiske handlinger vokset med tre procent fra 1346 til 1382 på et år ifølge den jødiske organisation Community Security Trust, som hvert år opgør de antisemitiske overgreb i landet.

”Antallet af antisemitiske overgreb fluktuerer betydeligt i de enkelte lande fra år til år, men situationen er lige nu særdeles foruroligende, både i Vesteuropa og i Øst- og Centraleuropa,” siger Ioannis Dimitrakopoulos, der leder afdelingen for lighed og borgerrettigheder ved EU’s Agentur for Grundlæggende Rettigheder, som netop nu lancerer en storstilet undersøgelse af antisemitisme i 13 lande i Europa.

”Undersøgelsen er en opfølgning på en lignende undersøgelse i 2013 og ikke direkte afledt af den aktuelle situation i Europa, men i betragtning af de mange meldinger om antisemitiske overgreb er det et rigtigt godt tidspunkt at se på, hvordan de jødiske indbyggere i Europa selv oplever deres sikkerhedssituation. Mange tilfælde af chikane og diskrimination bliver aldrig meldt og registreret,” understreger han.

Den foregående under- søgelse viste blandt andet, at over halvdelen af jøderne i Ungarn, Frankrig og Belgien oplever antisemitisme som et alvorligt problem.

Værst ser det ud i Ungarn, hvor 90 procent af landets jøder er af denne opfattelse, skarpt efterfulgt af Frankrig og Belgien. 30 procent af de ungarske jøder erklærede, at de var blevet udsat for verbal chikane, og det samme sagde 28 procent af de belgiske og 22 procent af de svenske og franske jøder.

”I Østeuropa har de anti- jødiske holdninger rod i den traditionelle højreekstreme antisemitisme. I Vesteuropa er det snarere hadet til Israel, der udvikler antisemitiske holdninger i de muslimske miljøer,” siger Ioannis Dimitrakopoulos.