Prøv avisen

Vold er blevet svaret på palæstinensernes afmagt

En palæstinensisk demonstrant kaster en dåse med tåregas, som han lige er blevet ramt af, tilbage mod de israelske sikkerhedsstyrker under sammenstød mellem de to grupper den 12. oktober. Foto: Musa Al-Shaer/AFP

Tirsdag blev den hidtil blodigste dag under en mulig begyndende palæstinensisk opstand mod den israelske besættelse. Politiske frustrationer dominerer blandt palæstinenserne, der også er utilfredse med deres egen selvstyre-regering

Et årtis ophobning af afmagt i det palæstinensiske samfund fra dets teenagere til den øverste ansvarlige ledelse er ved at udvikle sig til endnu en bølge af vold og opstand mod den israelske besættelse. I løbet af de seneste par uger er der sket flere end 20 knivoverfald på israelske borgere, og foreløbig er mindst syv israelere og op imod 30 palæstinensere blevet dræbt som følge af urolighederne.

Fra at have præg af tilfældige overfald, udført af palæstinensiske teenagere, som handlede på egen hånd, synes der i stigende grad at være tegn på, at nogen bevidst inspirerer de unge til knivstikkerierne.

Således havde flere palæstinensiske grupper opfordret til en ”Vredens Dag” i går, og budskabet blev hørt. Mindst tre israelere og to palæstinensere blev dræbt og omkring 30 såret ved flere skud- og knivangreb, hvilket gjorde tirsdagen til den hidtil blodigste under de seneste ugers uroligheder.

Ifølge Danny Raymond, ph.d. og videnskabelig assistent ved Aalborg Universitet med speciale i israelske forhold, er der ingen tvivl om, at politiske kræfter i det palæstinensiske samfund har medvirket til at opildne til overfaldene. Han henviser til, at der på internettet ligger meget udførlige animationsfilm, som viser, hvordan man mest effektivt overfalder et andet menneske med en kniv.

"Der er en form for orkestrering af dette. Det ser man også i den måde, som Mahmoud Abbas (den palæstinensiske præsident, red.) udtaler sig meget tvetydigt om opstanden på. Der er underforstået accept fra de palæstinensiske selvstyremyndigheder af volden. Det vil være forkert at reducere overfaldene til en stribe enkeltindivider, der er frustrerede over Israel,” siger han.

Når volden overhovedet atter bliver et redskab for palæstinenserne efter et årti, hvor der har været rimelig ro på Vestbredden og i Jerusalem, skyldes det netop, at dét heller ikke har bragt forhandlingerne mellem Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre videre.

Danny Raymond peger på, at afmagten omfatter den palæstinensiske top og blev åbenlys, da Mahmoud Abbas i sin tale på FN's Generalforsamling i sidste måned opgav samarbejdet med Israel om den fredsproces, der blev indledt med Oslo-aftalen i 1993.

”Den palæstinensiske ledelse føler sig tydeligvis helt magtesløs, og når palæstinenserne ser, at deres myndigheder giver op, spørger de sig selv, hvad de nu skal håbe på - og det efterlader en enorm frustration,” siger han.

En af de frustrerede unge palæstinensere er George Abueed på 25 år, som har deltaget i demonstrationer i Betlehem de seneste uger. Han mener, at de etablerede partier ikke for alvor er interesseret i at ændre ved tingenes tilstand, fordi de har mere travlt med at mele deres egen kage og hive penge ud af selvstyrets kasser.

”Det, vi har brug for, er et forenet lederskab, som kan planlægge og organisere sit politiske arbejde i praksis og - med civil ulydighed - kan presse på for selvstændighed og frihed fra den israelske besættelse. Desværre har det nuværende lederskab ikke noget at tilbyde sit folk,” siger han til den uafhængige nyhedsside Middle East Eye, der dækker Mellemøsten og Nordafrika.

Danny Raymond tør på sin side ikke udelukke, at den palæstinensiske ledelse rent faktisk har en finger med i spillet, når det gælder de aktuelle knivoverfald. Fordi det kunne virke fristende at lade de unge palæstinensere få afløb for frustrationerne i stedet for, at de retter kritikken mod den palæstinensiske ledelse.

”Spørgsmålet er, om overfaldene er kalkulerede - og hvem, der har kalkuleret med dem - men der er en risiko for, at man mister kontrollen med baglandet. Vi er inde i en cyklus af vold, som kan blive meget vanskelig at standse,” siger Danny Raymond.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, sagde i går under et hasteindkaldt særmøde i parlamentet, Knesset, at ”den nuværende bølge af terrorisme er samme slags, som vi så under den anden intifada for 14 år siden.”

Samtidig opfordrede han direkte Abbas og hans regering til at holde op med at lyve og opildne til urolighederne.

”Du skal bekæmpe ekstremisme. I bærer ansvaret, hvis sikkerhedssituationen bliver forværret som følge af tilskyndelse,” sagde han ifølge avisen Jerusalem Post.

Den israelske journalist og kommentator Gideon Levy mener, at enhver kunne have forudset, at en ny opstand er på vej, når Israel i 10 år blot har fremturet med besættelse og undertrykkelse.

”De, der bildte sig, at Israel kunne fortsætte sådan i det uendelige, og at palæstinenserne ville fortsætte med at affinde sig med det - at underkaste sig - har aldrig læst en historiebog,” skriver han i dagbladet Haaretz.