Vold i hjemmet rammer også mænd under coronakrisen

Britiske organisationer melder om, at flere mænd må forlade deres hjem på grund af en voldelig partner. De ufrivillige hjemsendelser under coronanedlukningen har presset parforhold

Corona-nedlukningen har fået vold mod mænd i Storbritannien til at stige. Genrebillede.
Corona-nedlukningen har fået vold mod mænd i Storbritannien til at stige. Genrebillede. . Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Coronanedlukningen af det britiske samfund tidligere på året har været hårdt for mange familier, og det gælder også for mænd. Velgørende organisationer melder om en vækst i antallet af mænd, der bliver udsat for fysisk og psykisk vold, hvorfor de har været nødt til at sove i bilen, i et telt i haven, hos venner eller søge hjem til mor og far.

Det oplyser telefonhjælpelinjen for mænd, Respect Men’s Advice Line. Mellem april og juli har telefonrådgivningen modtaget 13.812 telefonopkald og e-mails. Det er 60 procent over niveauet i samme periode sidste år.

”Det er helt klart, at nedlukningen har forværret den måde, som alle oplever overgreb i hjemmet på. Vi taler om en vækst i vold, i psykologisk vold, at mænd bliver hjemløse, fordi de ikke kan blive i deres hjem, og at de ikke har andre steder at gå hen,” forklarer Ippo Panteloudakis fra telefonrådgivningen over for BBC.

Samme melding kommer fra den velgørende organisation Men Standing Up i Bradford, som er i kontakt med mænd fra hele Storbritannien. Her er en del af udfordringen også, at restriktioner på grund af corona betyder, at deres sagsbehandlere ikke længere kan mødes med klienter og snakke over en kop kaffe.

”Det måtte stoppe på grund af restriktionerne, og vi har forsøgt at give så meget støtte som muligt over telefonen, men det har været svært,” siger Nikasha Khan fra organisationen.

Coronakrisen har sat fokus på, at også mange mænd lever i et usundt parforhold. Men det er stadig kvinder, som er de mest hyppige ofre for overgreb i hjemmet.

Den nationale britiske telefonrådgivning, National Domestic Abuse Helpline, har således fået over 40.000 henvendelser, mens landet har været lukket ned fra den 21. marts til den 6. juli. Det er 80 procent højere end normalt.

Fordi par er hjemme sammen hele tiden, så eskalerer situationer lettere, og det er sværere at få hjælp.

”Mange har svært ved at bruge telefon eller internettet til at søge hjælp, fordi alle i husholdningen er hjemme sammen, og de føler ikke, at de har et sted, hvor de kan tale med andre på en tryg måde,” forklarer Lynsey Kelly fra de sociale myndigheder i Wolverhampton til den lokale avis Express & Star.

Den særlige situation betød, at den britiske regering for nylig bevilligede yderligere 10 millioner pund – svarende til 81 millioner kroner – som skal gå til ofre for vold og overgreb i hjemmet.

Heraf er de otte millioner kroner rettet mod at hjælpe dem, der er blevet hjemløse. Pengene går overvejende til velgørende organisationer.

”Vi vil fortsætte med at arbejdet sammen med organisationerne for at sikre, at ofre og deres børn kan få adgang til hjælp,” siger den konservative minister Kelly Tolhurst, der i Boligministeriet er ansvarlig for hjemløse og bolighjælp, i en pressemeddelelse.