Prøv avisen

Voldelige ekstremister udnytter Afrikas svagheder

En langt større indsats kræves, hvis der skal dæmmes op for voldelige ekstremistiske gruppers hærgen i Afrika. Det konkluderer FN på baggrund af stor rundspørge

Ekstremistiske, voldelige grupper som Boko Haram i Vestafrika og al-Shabaab i Nord- og Østafrika terroriserer i stigende grad det afrikanske kontinent. Fra 2000 til 2010 blev i gennemsnit 890 mennesker dræbt om året i Afrika som følge af voldelig ekstremisme. Det tal steg voldsomt til 5350 om året i perioden fra 2011 til 2016, hvor i alt 33.300 mennesker blev dræbt.

Og de ekstremistiske grupper vil få yderligere vind i sejlene i de kommende år, med mindre der kommer skub i den sociale og økonomiske udvikling i de marginaliserede fattige områder i Afrika nu.

Det konkluderer en ny rapport om voldelig ekstremisme fra FN’s udviklingsprogram, UNDP, på baggrund af den hidtil største spørgeundersøgelse blandt 495 forhenværende medlemmer af afrikanske terrorgrupper, som i går blev præsenteret ved et arrangement på Christiansborg.

Rekrutterne i de voldelige, ekstremistiske grupper kommer typisk fra fattige områder, kæmper med at finde et arbejde og har et relativt lavt uddannelsesniveau, forklarer programkoordinator for UNDP’s udviklingsprogram i Afrika, Mohamed Yahya.

”16 procent af dem har maksimalt to års uddannelse, mens 39 procent har mellem fem og 10 års uddannelse. Typisk er de mellem 17 og 26 år, når de slutter sig til grupperne, og 50 procent af rekrutterne bliver hvervet til den voldelige ekstremistiske gruppe af en personlig ven,” siger han.

Siden 2000, hvor voldelig ekstremisme primært fandtes i nordafrikanske Algeriet, har fænomenet spredt sig massivt til en række andre afrikanske lande som Nigeria, Cameroun, Libyen, Niger, Somalia og Kenya.