Udelukker ikke terrormotiv: Voldsomt knivangreb ryster svensk provinsby

Onsdag eftermiddag blev en 22-årig mand, der kom til Sverige fra Afghanistan i 2017, skudt og anholdt af svensk politi. Han er mistænkt for at have skadet syv personer med kniv, og nu undersøges muligt terrormotiv

Folk tændte torsdag lys og lagde blomster udenfor Gretas Blomsterhandel i Vetlanda, hvor en mistænkt afghansk mand dagen før havde stukket syv personer ned med en kniv. Foto: Mikael Fritzon/TT/Ritzau Scanpix.
Folk tændte torsdag lys og lagde blomster udenfor Gretas Blomsterhandel i Vetlanda, hvor en mistænkt afghansk mand dagen før havde stukket syv personer ned med en kniv. Foto: Mikael Fritzon/TT/Ritzau Scanpix.

Klokken 14.54 onsdag eftermiddag fik politiet i Vetlanda godt 300 kilometer nordøst for Malmø besked om, at en mand angreb personer med en knivlignende genstand.

Den 22-årige mistænkte gerningsmand, der ifølge avisen Expressen kom til Sverige fra Afghanistan i 2017, nåede ifølge svenske medier at skade i alt syv personer, tre af dem livstruende. Selv blev manden skudt i benet af politiet og efterfølgende bragt til sygehuset, hvor han i stadig er indlagt, skriver Aftonbladet.

Sagen efterforskes som drabsforsøg, men ifølge Svenska Dagbladet er den svenske sikkerhedstjeneste, Säpo, i øjeblikket ved at undersøge, om der ligger et terrormotiv bag angrebet.

Den 22-årige er ifølge lokale indbyggere i Vetlanda, som Aftonbladet har talt med, et ”velkendt ansigt i centrum”, og manden har desuden en dom for brug af cannabis. Det betyder dog ikke, at man kan udelukke eksempelvis et islamistisk motiv, vurderer Magnus Ranstorp, forsker i ekstremisme og terror ved den svenske forsvarshøjskole.

”Nej, ofte er der et overlap mellem kriminelle og islamistiske miljøer, og det ene udelukker bestemt ikke det andet. Og til eksempel var gerningsmanden, der kørte ind i et julemarked i Berlin i 2016, også involveret med narkotika,” siger Magnus Ranstop og understreger samtidig, at det endnu er for tidligt at pege, hvad der præcist måtte ligge til grund for onsdagens knivangreb.

”Der kan jo også være eksempelvis psykiske problemer på spil, og i øjeblikket er Säpo ved at undersøge eventuelle motiver, inspirationer og andre ting. Men det er klart, at ser man på fremgangsmåden, så er det svært ikke at komme til at tænke på nogle af de lignende angreb, der har været i Europa de senere år. Og de fleste knivangreb i Europa har haft forbindelse til Islamisk Stat.”

Torsdag morgen sagde Sveriges indenrigsminister, Mikael Damberg, at det var ganske naturligt at undersøge et eventuelt terrormotiv.

”Det er selvfølgelig vigtigt at undersøge, om der eksempelvis findes internationale forbindelser og komme til bunds i, om det er terrorrelateret. Vi har set flere enlige gerningsmænd i Europa, men at han her er i live, det gør det lettere at udrede,” sagde han til SVT.

Terrortruslen mod Sverige kategoriseres fortsat som niveau 3 på en 5-trinsskala, hvilket er ”forhøjet niveau”. Svensk politi har i løbet af natten ransaget mandens lejlighed, men foreløbigt er der ikke kommet oplysninger frem om, hvad man har fundet.

På en pressekonference torsdag formiddag opsummerede Vetlandas borgmester, Henrik Tvarnö, situationen som ”et mareridt” og ”en kommune i chok”. Hverken Tvarnö eller kommunaldirektør Magnus Färjhage ville dog nærme sig omstændighederne omkring angrebet, men henviste til politiets pressekonference senere torsdag eftermiddag.

”Det er vanvittigt, hvad der er sket. Det er vanskeligt at forstå. Vores tanker går til dem, som er blevet ramt såvel som deres pårørende,” lød det dog fra kommunaldirektøren.

Vetlana ligger i Småland og har godt 13.000 indbyggere. Og ifølge Pereric Karlsson, der bor i byen, er onsdagens angreb ikke overraskende.

”Jeg går hellere ud i Stockholm end her. Der er mange grupper, der render rundt på gaderne i centrum om aftenen,” siger han til Aftonbladet.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, fordømte onsdag aften hændelserne i Vetlanda.

”Vi skal møde disse afskyelige handlinger med sammenholdets stærke kraft,” lød det ifølge nyhedsbureauet TT.

Også Mette Frederiksen (S) begræd onsdag de ”forfærdelige nyheder fra Sverige” i en opdatering på Statsministeriets Twitter-profil:

”Vi står sammen med hele det svenske folk og den svenske regering. Jeg sender mine varmeste tanker over Øresund til Vetlanda til de ramte og deres pårørende.”