Voldtægtsfanges død dæmper ikke indisk blodtørst

En af de tiltalte i den indiske sag om gruppevoldtægt i december har angiveligt hængt sig selv. Få har moralske skrupler over dødsfaldet

De gådefulde omstændigheder ved Ram Singhs dødsfald har ikke medført etisk ubehag i Indien, forklarer Ravinder Kaur, der er lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.
De gådefulde omstændigheder ved Ram Singhs dødsfald har ikke medført etisk ubehag i Indien, forklarer Ravinder Kaur, der er lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

Sagen om den 23-årige indiske kvinde, der den 16. december blev gruppevoldtaget og mishandlet med en jernstang i en privat, hvid bus i New Delhi og senere døde af sine kvæstelser, har taget en ny vending.

En af de tiltalte i sagen, den 35-årige Ram Singh, der var chauffør i bussen og er anklaget for både voldtægten og for efterfølgende at forsøge at køre kvinden over, har angiveligt begået selvmord i sin celle kort før daggry mandag morgen. Ifølge en talsmand for fængslet havde han snoet en løkke med sit eget tøj og hængt sig i loftet.

LÆS OGSÅ: Derfor kaldes New Delhi for voldtægtsbyen

Den brutale gruppevoldtægt har haft stor international bevågenhed og ført til flere protester i Indien over behandlingen af kvinder, da scenariet langt fra er enestående. Myndighederne har forsøgt at gennemføre retssagen hurtigt, men dødsfaldet hos en af sagens hovedtiltalte vækker nu raseri hos offerets familie, der beskylder myndighederne for pligtforsømmelse.

De vidste, han var hovedanklaget i min datters sag. Hvordan kunne de lade ham vælge selv, hvordan han ville dø? Politiet har svigtet, og jeg spørger mig selv, hvad der sker med sagen nu, siger faren til kvinden ifølge Ritzau, ligesom moren er chokeret:

Jeg ville bare have retfærdighed for min datter. Nu er den hovedtiltalte død. Måske slog skyldfølelsen ham ihjel, siger hun.

Ram Singhs død er dog mærkværdig, eftersom han ikke var alene i cellen, da han angiveligt begik selvmord. I samme celle var tre andre fanger, ligesom en vagt i nærheden skulle holde opsyn med Ram Singh netop for at forhindre, at han begik selvmord. Det har blandt andet fået den tidligere leder af Tihar-fængslet i New Delhi, hvor den tiltalte var fængslet, Kiran Bedi, til at rejse spørgsmål om fængslets sikkerhed og opsyn.

Der er beordret en obduktion af hans lig, men ifølge den tiltaltes far, Mange Lal Singh, har sønnen ikke begået selvmord.

Min søn har ikke begået selvmord. Jeg talte med ham for seks dage siden i retten. Han fortalte, at hans liv var i fare, og han sagde også, at han var blevet voldtaget af de andre fanger, siger han.

Den tiltalte blev mange gange udsat for tortur, tilføjer den tiltaltes advokat, V.K. Anand, der kræver, at sagen behandles som en drabssag.

Hvis han har begået selvmord, ville han have efterladt et brev. Jeg forlanger en uafhængig undersøgelse, siger han.

De gådefulde omstændigheder ved Ram Singhs dødsfald har imidlertid ikke medført etisk ubehag i Indien, forklarer Ravinder Kaur, der er lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet. Hun er selv født og opvokset i New Delhi og har fulgt sagens udvikling.

Mange indere mener, hans død var velfortjent, og samtidig er der en ærgrelse over, at man ikke selv fik mulighed for at hænge ham offentligt. Ingen begræder, at han er død, siger hun.

Selvom der i øjeblikket foregår en offentlig debat i Indien om, hvorvidt dødsstraf fortsat skal være tilladt, synes der i dette tilfælde at være bred enighed om, at de skyldige skal tilkendes dødsstraf, forklarer Ravinder Kaur.

Samme vurdering lyder fra Stig Toft Madsen, der er tilknyttet som seniorforsker ved Nordisk Institut for Asien Studier på Københavns Universitet.

Der har været en enorm blodtørst, og de resterende tiltalte risikerer stadig dødsstraf. Inderne er meget hævngerrige i denne sag og udtrykker ikke nogen Gandhi-mentalitet. Det har folkeligt såvel som politisk været den dominerende holdning fra begyndelsen på grund af sagens karakter, og det ændrer sig ikke, fordi en af de tiltalte angiveligt har begået selvmord, siger han.

Dødsfaldet vil ikke få større samfundsmæssig betydning, vurderer Ravinder Kaur:

Der var store forhåbninger om, at denne voldtægtssag på grund af dens store medieomtale ville forandre landet, men hvis du læser indiske aviser, vil du kunne se, at der stadig berettes om voldtægter og gruppevoldtægter dagligt. Den store omtale af sagen har uundgåeligt haft en betydning, men der er ikke sket noget mirakel natten over. Det er blot begyndelsen på en forandring, som langt fra er fuldendt.