Volvo: Skyderier gør det svært at skaffe kvalificeret udenlandsk arbejdskraft til Sverige

Bilfabrikantens topchef truer med at flytte hovedkvarteret, hvis ikke der kommer styr på trygheden i Göteborg. Politichef afviser kritikken

Kriminaliteten i Göteborg betyder, at Volvo-koncernen har svært ved at tiltrække højtuddannet, udenlandsk arbejdskraft, hævder direktøren. Hyppige bilafbrændinger som her ved Frölanda-torvet sidste sommer er med til at gøre de lokale utrygge. –
Kriminaliteten i Göteborg betyder, at Volvo-koncernen har svært ved at tiltrække højtuddannet, udenlandsk arbejdskraft, hævder direktøren. Hyppige bilafbrændinger som her ved Frölanda-torvet sidste sommer er med til at gøre de lokale utrygge. – . Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix.

Lige der, hvor den 92 kilometer lange elv Göta løber ud i Kattegat, troner Gøteborg med sit enorme pariserhjul omgivet af hyggelige kanaler og charmerende sporvogne. Sveriges næststørste by, grøn og kulinarisk fremme i skoene. En storby a la Skandinavien med en god halv million indbyggere, et livligt caféliv og en landskendt forlystelsespark.

Umiddelbart lyder det besnærende, men tager man en rundtur i de svenske medier, står det hurtigt klart, at historien om Göteborg også kan fortælles med omvendt fortegn.

På to uger er tre personer blevet stukket ihjel i byen, der ligesom Stockholm og Malmø er plaget af bombeeksplosioner, skyderier og overfald. Sidste år blev over 50 biler brændt af i udsatte boligområder alene i august, og i år har der igen været problemer med påsatte brande. Der anmeldes i gennemsnit tre røverier om dagen i Storgöteborg, hvor trygheden ifølge kommunens egne undersøgelse er højest i centrum og lavest i områder med mange personer uden for arbejdsmarkedet og folk med udenlandsk baggrund. Ifølge en ny rapport fra det undersøgende opinionsmedie Det Goda Samhället (Det Gode Samfund) begås over halvdelen af den samlede kriminalitet i Sverige nu for første gang af personer med udenlandsk baggrund.

Oven i kriminaliteten er der et voldsomt pres på bolig-sektoren, hvor søgningen hos Boplats Göteborg ifølge avisen Expressen er steget med 400 procent på 10 år, uden at der er blevet opført et tilnærmelsesvis tilsvarende antal nye boliger.

For bilfabrikanten Volvo betyder den kedelige version af historien om Göteborg, at koncernen nu truer med at forlade byen, hvor den har haft hovedsæde siden firmaets fødsel i 1927. Forklaringerne er mange, men ifølge administrerende direktør Håkan Samuelsson handler det blandt andet om, at det de senere år blevet sværere at rekruttere højt kvalificeret udenlandsk arbejdskraft til byen.

”Og det hjælper helt sikkert ikke, når folk læser om skyderier i vores by den ene dag for så den næste at skulle tage stilling til, om de har mod på at flytte til hertil,” sagde chefen i et interview med avisen Sydsvenskan tidligere på måneden.

Hos Volvo står fremtiden blandt andet på udviklingen af selvkørende og elektriske biler. Og skal den svenske virksomhed holde trit med konkurrenterne i den udvikling, er man nødt til løbende at hente kloge hoveder fra eksempelvis USA, Tyskland og Kina. Men det bliver ifølge Volvo-chefen Samuelsson sværere og sværere, når der både mangler gode, internationale skoler, ordentlige boliger og tryghed i det offentlige rum.

”Mange tror, at beslutningen om, hvor hovedkontoret skal lægge, træffes af chefer på højt niveau. Men faktum er, at vi kommer til at have hovedkontor og udvikle os i et land, som fungerer i fremtiden,” siger Håkan Samuelsson, der ikke har ønsket at stille op til et interview med Kristeligt Dagblad.

Pieter Bevelander, ekspert i udenlandsk arbejdskraft i Sverige og professor på Malmø Universitet, er fuldstændig enig i, at kvaliteten af skoler, børnepasning og den generelle tryghed – sammen med ikke mindst lønnen – er centrale faktorer, når virksomheder skal rekruttere udenlandsk arbejdskraft. Ifølge professoren er der bare ikke noget, der tyder på, at det nuværende niveau af kriminalitet i Sverige går udover tiltrækningskraften.

”Der er svenske virksomheder, der oplever, at det bliver sværere at få udenlandske folk hertil, men det hænger sammen med, at flere lande konkurrerer om de samme mennesker. Men på mange områder er betingelserne bedre i Sverige for udenlandsk arbejdskraft, end det er andre steder,” siger han og fortsætter:

”Der er i hvert fald ikke noget i forskningen, der peger på, at kriminaliteten – som jo ikke adskiller sig fra mange andre byer i Europa – skulle spille ind i forhold til virksomhedernes rekrutteringsmuligheder.”

Den vurdering er politichef for Storgöteborg, Erik Nord, enig i. Han mener, at problemet snarere er, at kriminaliteten i byen får uforholdsvis meget opmærksomhed.

”Trygheden er et produkt af, hvad medierne rapporterer. Og måske burde folk som Håkan Samuelsson ikke nøjes med at få deres informationer fra Facebook og Twitter,” siger han til erhvervsavisen Dagens Industri og understreger, at Göteborg i international målestok er en ret sikker by.