Wales har fået verdens første non-binære borgmester

Den 23-årige borgmester Owen Hurcum vil gøre op med den traditionelle kønsopdeling og kønsopfattelse i samfundet

Efter fem år i byrådet i Bangor kunne Owen Hurcum i maj iføre sig byens borgmesterkappe som den yngste walisiske og verdens første non-binære borgmester nogensinde.
Efter fem år i byrådet i Bangor kunne Owen Hurcum i maj iføre sig byens borgmesterkappe som den yngste walisiske og verdens første non-binære borgmester nogensinde. Foto: Christopher Furlong/Getty Images.

Owen Hurcum på 23 år er den yngste borgmester nogensinde i den nordvestlige walisiske domkirkeby Bangor og også den første non-binære borgmester – ikke alene i Wales, men i hele verden ifølge Thomson Reuters Foundation, velgørenhedsfonden bag blandt andet nyhedsbureauet Reuters.

Non-binære personer ser sig hverken som mand eller kvinde, uanset hvilket køn de blev givet ved fødslen.

”Jeg ønsker at ændre holdningen til mennesker, der ikke identificerer sig selv som enten mandlige eller kvindelige,” fortæller Owen Hurcum, der af samme grund ønsker at blive refereret til og omtalt som ”de” eller ”dem”, selvom fornavnet er et typisk drengenavn.

De tiltaleformer er stærkt kontroversielle i den britiske debat, særligt mellem feminister og transkønsaktivister.

”Debatten i Storbritannien er i stigende grad fjendtligt indstillet over for transpersoner. Men det vil ikke stoppe transpersonerne. De går efter at få de samme rettigheder, som det bredere LGBTQ+samfund har,” fastslår borgmesteren over for Thomson Reuters Foundation.

Owen Hurcum er selv opvokset i London, hvor der var meget begrænset, hvis overhovedet nogen, fokus på non-binære under opvæksten. Borgmesterposten er derfor med til at sætte fokus på repræsentationen af non-binære personer i offentligheden.

I Storbritannien er der mange forskellige typer af borgmesterposter. Særligt i storbyer som eksempelvis London og Manchester vælges borgmesteren direkte for hele valgperioden og har stor politisk magt.

Men Owen Hurcum er en mere traditionel lokal britisk borgmester. Borgmestertitlen er en ceremoniel rolle, som man har i et år, før den går på omgang til et andet medlem af byrådet, der består af 20 medlemmer. Det betyder videre, at det ikke er det politiske flertal, der altid har posten. Bangor, der har knap 17.000 indbyggere, ligger i den del af Wales, hvor mange stadig taler walisisk, og ved valget i 2017 fik det walisiske socialdemokratisk orienterende nationalparti Plaid Cymru halvdelen af alle pladser. Blandt dem var Owen Hurcum.

Men tidligere i år blev Hurcum uafhængigt byrådsmedlem i protest imod, hvad de kaldte transfobi i partiet på nationalt plan i Wales. Som konsekvens trådte Hurcum også tilbage som kandidat til det nationale walisiske parlament, hvor en plads ellers ville have været så godt som sikker ved valget i maj.

Den beslutning fik ikke de tidligere partifæller i Bangor til at slå hånden af Owen Hurcum, men de holdt fast i, at det var deres tur til at blive forfremmet fra viceborgmester til borgmester som planlagt.

Owen Hurcum var ikke overrasket over opbakningen, for den var der allerede, da den arkæologistuderende lokalpolitiker sprang ud som non-binær for lidt over to år siden.

”Byrådet har været fantastisk. Lokale bystyrer har uretfærdigt ry for at bestå af ældre medlemmer og for at være lidt tilbagestående. Jeg var bekymret for, at jeg ville møde nogle af de holdninger fra mine byrådskolleger. Men jeg oplevede det stik modsatte. Hver eneste af dem har været utroligt støttende, og den tidligere borgmester ringede til mig, da han så, at jeg havde fået hadefulde beskeder online, og han sagde, at han var der for mig, hvis jeg havde behov for det,” siger Owen Hurcum i et interview med BBC Radio Wales.

Men udnævnelsen udløste også talrige hadefulde beskeder online.

”Jeg har læst så mange, at jeg praktisk talt er desinficeret. Men når jeg får dødstrusler, så sender jeg dem selvfølgelig videre til politiet. Jeg er ikke laissez faire omkring truslerne,” fortæller borgmesteren til Thomson Reuters Foundation.

Men de hadefulde beskeder giver også anledning til morskab, som de fortalte i BBC Radio Wales. Et eksempel er, hvordan Owen Hurcum bliver beskyldt for at mangle testosteron og være kvindagtig.

”Oh, min Gud, man forsøger at fornærme mig ved at kalde mig feminin, selvom jeg eksplicit siger, at jeg har feminine træk, som er noget af det, jeg værdsætter, fordi jeg er non-binær.”