Prøv avisen

Watergate-journalist i ny bog: Trumps præsidentskab er brudt sammen

Bob Woodwards (tv.) afsløringer om Watergate-skandalen var i begyndelsen af 1970’erne med til at vælte præsident Richard Nixon, og ligesom dengang bruger han i sin nye bog anonyme kilder i Trumps inderkreds til at tegne et portræt af en ustabil og ofte arrig præsident, der nyder at ydmyge andre mennesker. Foto: Mandel Ngan/Jim Watson/AP/Ritzau Scanpix

I en sensationel ny bog om Donald Trumps præsidentskab beretter stjernejournalisten Bob Woodward om uhyrligt funktionssvigt i Det Hvide Hus

Donald Trumps nærmeste rådgivere er så bekymrede over præsidentens opførsel, at de har taget helt usædvanlige skridt for at lægge låg på hans farligste indskydelser og beskytte den nationale sikkerhed. Deres tiltag inkluderer at fjerne vigtige papirer fra hans skrivebord for at undgå, at præsidenten læser og reagerer på dem.

Det skriver den prisvindende amerikanske journalist Bob Woodward i en ny bog, ”Fear: Trump in the White House” (Frygt: Trump i Det Hvide Hus), som udkommer i næste uge. To amerikanske nyhedsmedier, avisen The Washington Post og tv-stationen CNN, kunne allerede i tirsdags citere fra den 448 sider lange bog, som fælder den hidtil mest sønderlemmende dom over præsident Trump og hans regeringsførelse, og som kan komme til at spille en rolle i den kommende midtvejsvalgkamp.

Bob Woodwards afsløringer om Watergate-skandalen var i begyndelsen af 1970’erne med til at vælte præsident Richard Nixon, og ligesom dengang bruger han i sin nye bog anonyme kilder i Trumps inderkreds til at tegne et portræt af en ustabil og ofte arrig præsident, der nyder at ydmyge andre mennesker. Andre amerikanske journalister har beskrevet det interne kaos og funktionssvigt i Trumps regering, men ifølge Woodwards beretninger om forholdene bag kulissen i Det Hvide Hus er situationen endnu mere alvorlig end hidtil antaget. Han beskriver Trump-rådgivernes forsøg på at kontrollere præsidentens handlinger ved at fjerne eller decideret stjæle dokumenter fra hans skrivebord som ”intet mindre end et administrativt statskup”.

I slipstrømmen på omtalen af bogen tager flere af de personer, der citeres i centrale kapitler, afstand fra Woodwards udlægninger, og i et interview i tirsdags med det konservative internetmedie The Daily Caller kalder Donald Trump selv bogen for ”ækle sager” og kalder på Twitter dens indhold for det pure opspind.

”Han ønskede at skrive bogen på en særlig måde,” siger Trump om journalisten, som på avisens hjemmeside også har offentliggjort en båndet telefonsamtale med præsidenten, som blev ført, efter bogen gik i trykken.

Den 75-årige amerikanske journalist skildrer, hvordan Trumps nationale sikkerhedsteam gang på gang rystes over præsidentens manglende videbegærlighed om globale forhold. Under et møde i det nationale sikkerhedsråd tidligere i år afskrev Trump eksempelvis vigtig- heden af det amerikanske militærs tilstedeværelse på den koreanske halvø, heriblandt et særligt overvågningssystem, der gør det muligt for USA at opfange en nordkoreansk missilaffyring inden for blot syv sekunder. Efter at Trump spurgte, hvorfor USA overhovedet bruger ressourcer i denne fjerne region, brød forsvarsminister Jim Mattis ind.

”Vi gør det for at forhindre Tredje Verdenskrig,” forklarede Mattis ifølge bogen.

Efter dette møde var forsvarsministeren ifølge Bob Woodward dybt foruroliget og bemærkede, at Trumps opførsel og viden var på niveau med det, der kunne forventes af en skoleelev i femte- eller sjette klasse.

Jim Mattis optræder også i en anden scene i bogen, hvor Trump erklærer, at han vil likvidere den syriske leder, Bashar al-Assad. Ifølge Woodward foregav Mattis, at han ville gå videre med idéen uden at have nogle som helst intentioner om dette. I stedet udtænkte han alternative strategier, som Trump i sidste ende accepterede.

Forsvarsministeren er ikke den eneste af Trumps toprådgivere, der ifølge bogen er dybt bekymrede over præsidentens utilregnelige opførsel, uvidenhed og tilbøjelighed til ikke at fortælle sandheden. Ifølge Bob Woodward havde Trumps stabschef, John Kelly, eksempelvis følgende at sige om sin chef i et lukket møde:

”Han er en idiot. Det er nyttesløst at forsøge at overbevise ham om noget som helst. Han er kørt af sporet. Vi er i tosseland. Jeg ved ikke, hvorfor nogle af os overhovedet er her. Dette er det værste job, jeg nogensinde har haft.”

Bogen indeholder også nye detaljer om præsidentens besættelse af særlig efterforsker Robert Muellers undersøgelse af mulige ulovlige forbindelser mellem Trump-kampagnen og Rusland. Ifølge Woodward kalder præsidentens tidligere personlige sagfører, John Dowd, præsidenten for ”en løgner” og har advaret ham, at han ender i en fangedragt, hvis han vidner over for Mueller. Ifølge bogen gik Dowd og Trumps nuværende personlige sagfører, Jay Sekulow, til Mueller for at argumentere for, at præsidenten ikke kan vidne, fordi han er ude af stand til at fortælle sandheden.

Ifølge Woodward forsøgte han at få et interview med præsidenten til bogen, hvilket ikke lykkedes. Det Hvide Hus’ pressechef, Sarah Sanders, udsendte i tirsdags en pressemeddelelse, hvori hun kalder bogen ”intet andet end fabrikerede historier, mange af dem fortalt af misfornøjede tidligere medarbejdere med det formål at sætte præsidenten i et dårligt lys”.

Flere kommentatorer forsvarer Bob Woodward, der ses som en yderst troværdig journalist med lang erfaring i at skrive om amerikanske præsidenter. Blandt dem er tidligere præsident George W. Bushs daværende pressechef, Ari Fleischer, der på Twitter skriver, at han aldrig har haft nogen grund til at betvivle Woodwards arbejde eller journalistiske metoder.

”Anonyme kilder er sludrebøtter og tager sig muligvis friheder. Men Woodward holder altid stien ren,” skriver Fleischer.

”Fear: Trump in the White House” udkommer den 11. september.