WHO: Smitte uden symptomer er meget sjælden

De såkaldte asymptomatiske covid-19-smittede, som ikke udviser symptomer, smitter sjældent andre, viser nye tal. Til gengæld smitter de symptomatiske corona-syge i perioden op til de første symptomer, og der er fortsat god grund til at være påpasselig, lyder det

Ifølge WHO smitter personer uden symptomer sjældent andre. Men vi skal stadig passe på, og derfor måtte politiet sidste uge også lukke havnebadene omkring Nordhavn i København, som blev overbefolket på grund af det gode sommervej som på billedet fra pinsemandag. Bemærk, at billedet er taget med et teleobjektiv, og derfor kan afstanden virke mindre, end den reelt er.
Ifølge WHO smitter personer uden symptomer sjældent andre. Men vi skal stadig passe på, og derfor måtte politiet sidste uge også lukke havnebadene omkring Nordhavn i København, som blev overbefolket på grund af det gode sommervej som på billedet fra pinsemandag. Bemærk, at billedet er taget med et teleobjektiv, og derfor kan afstanden virke mindre, end den reelt er. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Opdateret 10. juni: Siden denne artikel blev bragt, har flere internationale forskere stillet sig kritisk over for WHO's udtalelser. Det har medført, at WHO nu delvist har trukket udtalelserne tilbage. Læs om sagen her.

Nu er der godt nyt til at dulme coronafrygten. De såkaldte asymptomatiske personer smitter nemlig meget sjældent andre, fortæller Verdenssundhedsorganisationen WHO på et pressemøde mandag i Geneve. Det skriver CNN.

Coronavirussen har den x-faktor, at det tager op mod to uger, før symptomer på covid-19 viser sig, samt at også personer uden symptomer kan smitte.

Men nu viser tal fra lande med omfattende digital smitteopsporing, at asymptomatiske personer sjældent smitter andre.

”Vi ser meget få tilfælde af smitte fra asymptomatiske. Vi kigger konstant på data, og vi prøver hele tiden at få mere information ud af lande med smitteopsporing, men det virker til, at en person uden symptomer sjældent overfører sygdommen til andre,” siger Maria Van Kerkhove, der er WHO’s coronachef, ifølge CNN.

Det kan blandt andet hænge sammen med, at corona smitter gennem dråber, der især spredes ved nys eller host. Og når man ikke har symptomer, hverken nyser eller hoster man særligt meget.

”Når vi forsøger at optælle de asymptomatiske tilfælde, opdager vi, at mange af dem faktisk slet ikke har haft covid-19, men blot en anden mild sygdom. De havde ikke covid-19-symptomer som kraftig hoste eller luftvejsbesvær, og hvis de udviste sygdomstegn, var det kun i en mild udgave. Når det så er sagt, ved vi også, at der findes sande asymptomatiske tilfælde, som altså er covid-19-syge, men som overhovedet ikke oplever symptomer,” siger Maria Van Kerkhove på pressemødet.

Selvom asymptomatiske lader til sjældent at smitte andre, skal man stadig være varsom. Tilbage i april indikerede et kinesisk forskningsstudie udgivet i tidsskriftet Nature, at man som sygdomsbærer smitter andre i op mod to til tre dage, før symptomerne viser sig. Tidligere har også de amerikanske sundhedsmyndigheder anslået, at 40 procent af coronasmitten kan ske, inden man føler sig syg.

Denne periode kaldes præ-symptomatisk og betyder, man senere udvikler covid-19-symptomer.

Derfor har eksperter også tidligere advaret mod at tage for let på pandemien, selvom man ikke selv mærker tegn på sygdommen, og når man samtidig ved, at smitten er i omløb.

WHO’s tal bakkes op af Babak Javid, der er sygdomsforsker på Tsinghua Universitet i Beijing og konsulent i infektionssygdomme på Cambridge Universitetshospital.

”Detaljeret smitteopsporing fra Taiwan samt den første europæiske smittekæde i Tyskland viser, at sande asymptomatiske sjældent smitter. Men både disse og mange andre studier viser også, at der sker smitte i inkubationstiden,” siger han til det britiske videnskabsmagasin Science Media Center.

Også Statens Serum Institut skriver i deres retningslinjer, at smitte fra de såkaldte præ-symptomatiske personer kan være betydelig, men at smitten kan forebygges ved fysisk afstand, håndhygiejne og god hosteetikette.

Selvom asymptomatiske coronasmittede sjældent smitter, er der altså fortsat god grund til at holde afstand og være opmærksom på hygiejne. Generelt advarer forskere om en anden coronabølge, og hvis vi skal holde endnu en nedlukning på afstand, bør vi følge sundhedsmyndighedernes råd.

For at undgå anden bølge af coronasmitte efterspørger en række danske overlæger på landets infektionsmedicinske afdelinger en national plan fra de centrale myndigheder, skriver Berlingske i dag.

Lægerne ønsker blandt andet, at man får et opsporings- og overvågningsværktøj som i andre lande. Netop en dansk opsporingsapp til telefonen har været omdiskuteret, og i midten af maj præsenterede Sundhedsministeriet en plan for en frivillig smittesporingsapp, som er under udvikling.

Herunder kan du se et japansk eksperiment, der viser, hvordan vi spreder sygdommen ved for eksempel at glemme at have god håndhygiejne.