WHO: Omikron kan blive slutningen på pandemien i Europa

Ifølge generaldirektør kan vi "ikke tillade, at det trækker ud, og at vi veksler mellem panik og forsømmelse".

Coronapandemien, der i de seneste rundt regnet to år har bredt sig over hele verden og kostet millioner af menneskeliv, kan være ved at aftage i Europa, vurderer WHO's europæiske chef. (Arkivfoto)
Coronapandemien, der i de seneste rundt regnet to år har bredt sig over hele verden og kostet millioner af menneskeliv, kan være ved at aftage i Europa, vurderer WHO's europæiske chef. (Arkivfoto). Foto: Stefan Puchner/Ritzau Scanpix.

Generaldirektøren for Verdenssundhedsorganisationen (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, siger mandag, at verden er ved "en vigtig skillevej" i forhold til coronapandemien.

- Jeg appellerer til landene om at arbejde sammen om at få pandemiens akutte faser afsluttet. Vi har nu alle de nødvendige værktøjer til vores disposition, siger han til Reuters.

Tedros siger, at "vi kan ikke tillade, at det trækker ud, og at vi veksler mellem panik og forsømmelse".

Direktøren for WHO's europæiske afdeling, Hans Kluge, taler også om et sandsynligt slutspil for pandemien. I et interview med AFP siger Kluge, at 60 procent af befolkningen i Europa kan blive smittet inden marts.

Når først bølgen af omikronsmitte aftager i Europa, forventer WHO, at der "i flere uger og måneder vil være global immunitet".

- Det vil enten være takket være vaccinerne, eller fordi folk opnår immunitet på grund af smitte, siger Kluge.

Han tilføjer, at smitten også kan aftage, når vejret bliver varmere.

- Så vi forventer, at der vil være en stille periode, inden covid-19 muligvis kommer tilbage hen mod slutningen af året. Men ikke nødvendigvis, at pandemien kommer tilbage.

En række undersøgelser tyder på, at den mere smitsomme omikronvariant giver mildere sygdomsforløb blandt vaccinerede personer, end deltavarianten gør.

Det har givet håb om, at corona er ved at ændre sig fra at være en pandemi til at være en mere endemisk sygdom ligesom almindelig influenza - altså ikke udbredt globalt på samme tid.

Det vil gøre det lettere for sundhedsmyndigheder over hele verden at håndtere.

- Der er megen snak om endemisk. Men endemisk betyder, at det er muligt at forudsige, hvad der vil ske. Dette virus har overrasket os mere end én gang, så vi skal være meget forsigtige, siger Hans Kluge.

I Danmark er næsten alle de nye coronasmittetilfælde, der konstateres, med omikronvarianten.

/ritzau/AFP