WHO roser Sveriges coronastrategi

Efter at have anbefalet streng isolation peger WHO nu på Sverige som en mulig model for fremtidens håndtering af coronavirus. Tillid til staten og selvregulering er nøglen, siger WHO-chef

”Sverige har kunnet bygge på borgernes vilje til frivilligt at praktisere social afstand og selvregulering. Det har været muligt takket være en form for partnerskab med befolkningen,” sagde Michael Ryan, chef for WHO’s akutberedskab og indsats mod Covid-19-sygdommen, ved et pressemøde onsdag. Billedet er fra Stockholm.
”Sverige har kunnet bygge på borgernes vilje til frivilligt at praktisere social afstand og selvregulering. Det har været muligt takket være en form for partnerskab med befolkningen,” sagde Michael Ryan, chef for WHO’s akutberedskab og indsats mod Covid-19-sygdommen, ved et pressemøde onsdag. Billedet er fra Stockholm. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Ritzau Scanpix.

Trods et dødstal, der er væsentligt højere end i de øvrige nordiske lande, har Sverige måske udviklet det mest bæredygtige svar på corona-pandemien. Sådan lyder det fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, som roser den svenske model med frivillig social distancering frem for nedlukning og forbud.

Mens det øvrige Europa har indført strenge begrænsninger i bevægelsesfriheden og lukket økonomien ned, har svenskerne fortsat et næsten normalt liv med åbne butikker og caféer. Og det er måske vejen frem, når landene begynder at genåbne deres økonomier, sagde Michael Ryan, chef for WHO’s akutberedskab og indsats mod covid-19-sygdommen ved et pressemøde i onsdags.

”Hvis vi skal nå frem til en ny normaltilstand, udgør Sverige på mange måder en fremtidig model for et samfund, hvor vi undgår nedlukninger. Vi kan tage ved lære af vore svenske kolleger,” sagde Michael Ryan.

Hidtil har WHO især opfordret regeringerne til at bekæmpe epidemien med intens testning af befolkningerne og streng karantæne for at hindre smitten i at brede sig. Sverige har i stedet sat sin lid til flokimmunitet, hvor virussen får lov at cirkulere i samfundet, indtil tilstrækkeligt mange mennesker er blevet smittet og har udviklet antistoffer.

Michael Ryan understregede, at den svenske model hviler på befolkningens samarbejdsvilje, som skyldes en høj grad af tillid til sundhedsmyndighederne.

”Sverige har kunnet bygge på borgernes vilje til frivilligt at praktisere social afstand og selvregulering. Det har været muligt takket være en form for partnerskab med befolkningen,” sagde Michael Ryan.

”Mange tror, at svenskerne overhovedet ikke har indført kontrolmekanismer, men bare har givet epidemien lov til at sprede sig. Men det er langtfra tilfældet. Tværtimod har landet iværksat en stærk sundhedspolitisk indsats baseret på social distancering og omsorg for de ældste. Og man har optrappet testning af befolkningen og sørget for at have tilstrækkelige hospitalsfaciliteter til at behandle de syge,” sagde Michael Ryan ved pressemødet, der blev afviklet virtuelt fra organisationens hovedkontor i Genève.

Sverige har ellers oplevet et stort antal dødsfald på plejehjem og blandt svage samfundsgrupper som etniske minoriteter. Men Michael Ryan pegede på, at en stor andel af dødsfald på plejehjem ses i alle lande og ikke er specifikt for Sverige.

Den svenske chefepidemiolog Anders Tegnell, som er blevet verdensberømt for at have anbefalet den svenske enegang i håndteringen af coronavirussen, kalder rosen for ”smigrende”.

”Det er smigrende for hele Sverige, som har været en del af dette. Nu skal vi så leve op til de forventninger, det skaber,” siger Anders Tegnell til det svenske dagblad Dagens Nyheter.

En række svenske læger har tidligere kritiseret Tegnells strategi om flokimmunitet, som har krævet op til seks gange flere coronadødsfald end i Norge og tre gange flere end i Danmark, set i forhold til indbyggertallet.

WHO-chefens ros skal imidlertid især ses som en anvisning til de lande, som nu er i færd med eller forbereder sig på at genåbne deres samfund og økonomier, mener professor Karsten Vrangbæk fra Afdeling for sundhedstjenesteforskning ved Københavns Universitet.

”Man kan ikke sige, at WHO modsiger sig selv i forhold til tidligere meldinger. Der er tale om, at vi er på vej ind i en ny fase, hvor der er brug for mere langsigtede, bæredygtige modeller med en anden balance mellem hensynet til at bekæmpe smitten og hensynet til økonomien,” siger Karsten Vrangbæk.

”Her har Sverige en model, der fungerer, men som WHO også peger på, hviler den på en høj grad af tillid mellem myndigheder og befolkning, som er karakteristisk for de nordiske lande, men ikke nødvendigvis findes i andre lande. Den tillid bygger også på, at myndighederne har holdt deres del af partnerskabet ved at sikre, at sundhedsvæsenet kan følge med til at behandle coronapatienterne,” siger Karsten Vrangbæk.