WHO vil bekæmpe hiv med omskæring

Omskæring begrænser hiv-smitte, men de etiske regler overtrædes for at nå målet, siger kritikere

Omskæring af drenge og mænd har været en vigtig del af den internationale indsats mod hiv-smitte i Afrika, siden tre undersøgelser i 2007 viste, at fjernelse af forhuden nedsætter risikoen for hiv-smitte med 60 procent blandt heteroseksuelle mænd. Arkivbillede.
Omskæring af drenge og mænd har været en vigtig del af den internationale indsats mod hiv-smitte i Afrika, siden tre undersøgelser i 2007 viste, at fjernelse af forhuden nedsætter risikoen for hiv-smitte med 60 procent blandt heteroseksuelle mænd. Arkivbillede. . Foto: Goran Tomasevic/Reuters/Ritzau Scanpix.

Prince Hillary Maloba blev omskåret som barn i sit hjemland, Uganda. Nu har han viet sit liv til kampen mod omskæring af afrikanske drenge især i Uganda og Kenya, hvor en voksende bevægelse mod drengeomskæring breder sig ligesom i Danmark.

”Børns rettigheder skal komme i første række, og drenge skal beskyttes mod tvungen omskæring,” sagde den 45-årige aktivist i en meddelelse på Facebook ved den første afrikanske globale dag for selvbestemmelse om omskæring den 5. maj.

Prince Hillary Maloba deltager i det såkaldte VMMC Experience Project, en organisation, der indsamler vidnesbyrd og kritiserer omskæring af drenge og mænd i 14 østafrikanske lande som led i bekæmpelsen af hiv-smitte.

”De siger til børnene, at de aldrig vil få hiv-aids eller kræft, hvis de bliver omskåret. Mange gange får de slik, legetøj eller penge. Og så bliver de taget til omskæringscentrene,” har Prince Hillary Maloba fortalt den tyske radiostation Deutsche Welle.

Omskæring af drenge og mænd har været en vigtig del af den internationale indsats mod hiv-smitte i Afrika, siden tre undersøgelser i 2007 viste, at fjernelse af forhuden nedsætter risikoen for hiv-smitte med 60 procent blandt heteroseksuelle mænd. Under forhuden findes meget tynde membraner med celler, som er særligt modtagelige for hiv-virus, og når forhuden fjernes, bliver disse membraner tykkere, så virussen får sværere ved at trænge ind.

FN-organisationerne Unaids og WHO har en målsætning om, at 90 procent af alle mænd mellem 20 og 29 år til næste år skal være omskåret i de 14 lande i Afrika, som er særligt ramt af hiv-smitte. Denne indsats kaldes VMMC efter den engelske forkortelse for frivillig lægelig omskæring af mænd.

”VMMC er et omkostningsbesparende engangsindgreb. Vi må gøre alt, hvad vi kan for at skabe større politisk støtte og finansiering til at øge og opretholde VMMC-dækningen i det østlige og sydlige Afrika,” sagde Meg Doherty, WHO’s direktør for Verdenssundhedsorganisationens global programmer for hiv, hepatitis og kønssygdomme, da WHO i sidste måned fremsatte et nyt sæt retningslinjer for indsatsen.

De anbefaler, at indgrebet foretages, efter at drengene er fyldt 15 år, så de er i stand til selv at give oplyst samtykke. Det er en justering i forhold til tidligere, da målet var omkæring af 90 procent af alle drenge og mænd mellem 10 og 29 år.

Døren lukkes dog ikke for omskæring helt ned til 10 år. Kilder i WHO understreger, at organisationen ikke selv gennemfører omskæringsprogrammer, men udstikker retningslinjer, som kun gælder lande med meget høj grad af hiv-smitte. WHO præciserer ikke, hvor aldersgrænsen reelt går.

”Men de 10-13-årige er den aldersgruppe, hvor der foretages flest omskæringer,” siger den britiske forsker Mark Lamont.

Han har været leder af et forskerhold fra The Open University i London, som har undersøgt VMMC-programmerne i Kenya. Og han peger på, at målet om at nå de 90 procent til næste år er urealistisk. Det fører til, at der ses stort på retningslinjerne og etikken, mener han.

”VMMC-programmerne er især finansieret af USA’s statslige udviklingsorganisation Usaid og gennemføres af lokale partnere. Der er voksende bevis for, at de sundhedsmæssige standarder ikke overholdes, og at den oplysning, drengene og mændene får, fordrejes i den hensigt at øge antallet af omskæringer for at nå målet. Der er adskillige eksempler på, at indgrebet foretages, uden at forældrene giver deres samtykke,” siger Mark Lamont.

En række organisationer, især i Tyskland, har tilsluttet sig den internationale kampagne, der føres af blandt andre Prince Hillary Maloba. En af dem er den tyske sammenslutning af børnelæger, BVKJ.

”Omskæring nedsætter måske risikoen, men forhindrer langtfra smitte. Til gengæld kan det skabe en falsk tryghed blandt omskårne mænd. Den bedste forbyggelse af hiv-smitte er kondomer,” siger børnelægernes formand, Ulrich Fegeler.