Et år efter Wuhan: Kina noterer foreløbig sejr over corona

Kina lukker grænserne af frygt for smittespredning fra Europa, men takket være blandt andet massetestning ser Beijing ingen grund til at frygte en bølge nummer to

I Wuhan, hvorfra covid-19 spredte sig til hel verden for et år siden, er coronavirussen og de kinesiske myndigheders måde at håndtere den på nu kommet på museum. – Foto: China Daily/Reuters/Ritzau Scanpix.
I Wuhan, hvorfra covid-19 spredte sig til hel verden for et år siden, er coronavirussen og de kinesiske myndigheders måde at håndtere den på nu kommet på museum. – Foto: China Daily/Reuters/Ritzau Scanpix.

For godt og vel et år siden blev en 55-årig kineser fra Hubei-provinsen den første smittede med covid-19. En hidtil ukendt virus, som spredte sig fra et marked i kinesiske Wuhan, hvor der blandt andet blev handlet med vilde dyr. I dag er der verden over registreret flere end 61 millioner coronasmittede, hvoraf de 1,44 millioner er døde, men i landet, hvorfra virussen spredte sig til resten af verden, har de nu erklæret sejr over covid-19.

Det sker på et tidspunkt, hvor anden bølge af pandemien skyller ind over Europa og har ført til en række nye skærpede restriktioner. Smittetrykket er foruroligende højt mange steder, og styret i Beijing har besluttet, at borgere fra de hårdest ramte lande ikke får lov at rejse ind i Kina. Ligeledes er adskillige internationale luftfartsselskaber blevet suspenderet, og derfor er det kun ganske få selskaber, der i øjeblikket flyver til Kina. Det sker for at undgå de såkaldte importerede tilfælde. Ud af sidste uges 105 nye coronatilfælde var 90 af dem tilrejsende fra udlandet.

”Indrejseforbuddet er en respons på den kritiske covid-19-situation. Det er helt rimeligt og på linje med international praksis, og det tror vi, alle vil kunne forstå,” forklarede udenrigsministeriets talsmand, Wang Wenbin, ved en af de ugentlige briefinger i Beijing.

For Kina har fået corona under kontrol. Sådan lyder det i hvert fald fra en af landets førende eksperter i smitsomme sygdomme, Zhong Nanshan, der fastslår, at Kina trods nye smitteudbrud rundt om i verden ikke står over for en tilsvarende anden bølge af udbrud.

”Vi har oparbejdet uvurderlige erfaringer. Centralregeringen er lykkedes med en strategi, hvor vi har fået stoppet smittespredningen fra epicenteret, samtidig med at vi har indført metoder til masseforebyggelse andre steder. Dette er nøglen til vores afgørende sejr,” siger Zhong ifølge South China Morning Post.

Han understreger dog, at der stadig ville komme udbrud af smitte i Kina, og at man derfor på ingen måde bør slække på kontrol med sygdommen.

Det har de kinesiske myndigheder bestemt heller ikke gjort. Da man for en uge siden konstaterede, at en eller flere ansatte i Shanghais Pudong-lufthavn var blevet smittet, blev der straks slået alarm. Hele lufthavnen blev nærmest afspærret, og ifølge flere medier opstod der lidt tumultagtige scener, da de godt 17.000 ansatte blev gelejdet ned i kælderlokaler, hvor sundhedspersonale i rumdragtslignende beklædning stod klar til at teste de mange tusinde mennesker.

På samme måde tog myndighederne konsekvent fat, da de i sidste måned sporede sig frem til et smitteudbrud på en tekstilfabrik i storbyen Kashgar i den vestlige Xinjiang-provins. Her blev det besluttet at teste samtlige 4,75 millioner indbyggere. Det blev gennemført på knap fem dage og afslørede 137 nye smittede, men stort set alle uden symptomer. Og som formanden for det danske handelskammer i Kina, Mathias Severin Boyer siger, så er det måske netop myndighedernes konsekvente indgriben, der gør, at Kina har fået styr på pandemien.

”Herude tester man jo i et omfang, der ikke ses ret mange andre steder i verden. For eksempel testede man i mange byer børnene inden skolestart, og på den måde forhindrede man smitten i at brede sig på skolerne. Derudover tager de systematisk fat, når det drejer sig om smittesporing. Det så vi jo i Kashgar for nogle uger siden, hvor de lukkede millionbyen ned og gik i gang med at teste for at forhindre smitten i at brede sig yderligere. Og det ser i hvert fald ud til, at det på den måde lykkes myndighederne at inddæmme covid-19 i Kina,” siger Mathias Boyer, der udover at være formand for handelskammeret tillige er Danske Banks repræsentant i Kina.

Siden Kina i januar i år bekræftede de første coronatilfælde i Wuhan, har banken via sit repræsentationskontor udsendt nyhedsbreve til kunder og andre interesserede med opdateringer på corona-situationen. Han kan nu konstatere, at Kina efter mange måneder med restriktioner er ved at vende tilbage til normale tilstande.

”Mens Danmark er oppe på over 1000 tilfælde om dagen, er vi her i Kina nede på godt 100 om ugen. Og jeg ved godt, mange mener, at man skal tage de officielle kinesiske tal med et gran salt, men her i Beijing hvor jeg bor, er der fuld af liv i byen igen. Der er gang i både restauranter, natklubber og indkøbscentre. Og du kan rejse frit over hele Kina – bortset fra et par højrisiko-områder som Xinjiang, hvor der som nævnt lige har været udbrud,” forklarer Mathias Boyer og fortsætter:

”De eneste restriktioner, der er tilbage her i Beijing, er, at du stadig skal bære maske, når du skal med offentlige transportmidler. Derudover skal man, når man for eksempel skal ind i de store kontorbygninger, fremvise sin QR-kode på mobilen, så vagterne kan kontrollere, at du ikke har været i en risikozone inden for de sidste 14 dage. Det er jo en slags overvågning, de fleste danskere ikke bryder os om, men den type forholdsregler er jo med til at reducere smittespredningen,” lyder hans vurdering.

Han fortæller, at det danske handelskammer i Kina for nylig holdt sit årlige ”Business Person of the Year”-gallafest i Shanghai med 150 deltagere. Imens er man i Danmark i fuld gang med at aflyse julefrokoster og mange andre sociale sammenkomster.